ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Washington Post: Ταλιμπάν πληρώθηκαν από τη Ρωσία για να σκοτώσουν Αμερικανούς στο Αφγανιστάν

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαπίστωσαν ότι η προσφορά αμοιβής εκ μέρους της Ρωσίας σε μαχητές Ταλιμπάν οδήγησε σε θανάτους Αμερικανών στρατιωτών, ανέφερε η εφημερίδα Washington Post, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αμφισβητήσει αυτή την πληροφορία.

Δεν είναι σαφές πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες ή στρατιώτες των συμμάχων των ΗΠΑ μπορεί να έγιναν στόχοι ή να σκοτώθηκαν βάσει αυτού του προγράμματος της Μόσχας, ανέφερε αργά χθες, Κυριακή, η Post, όμως η πληροφορία προέρχεται από αμερικανικές στρατιωτικές ανακρίσεις μαχητών που είχαν συλληφθεί και διαβιβάσθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Οι New York Times είχαν αναφέρει σε δημοσίευμά τους πως αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν πως τουλάχιστον ένας θάνατος Αμερικανού στρατιωτικού οφείλεται στις αμοιβές και επικαλέσθηκε δύο αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Νωρίς την Κυριακή ο Τραμπ είπε πως ουδέποτε ενημερώθηκε για αμοιβές που προσέφεραν οι Ρώσοι για τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών, όπως υποστηριζόταν στο δημοσίευμα των New York Times. Αργότερα ο ίδιος είπε πως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του είπαν πως δεν τον ενημέρωσαν σχετικά επειδή η πληροφορία δεν ήταν αξιόπιστη.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές για επικήρυξη από την Ρωσία των Αμερικανών στρατιωτών, τις οποίες ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ψέματα.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ