ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Με παγίδες, αδικίες και εξαιρέσεις και οι πέντε κύκλοι

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει και έκτο κύκλο για τον Μάρτιο χωρίς οι δικαιούχοι των πρώτων τριών να γνωρίζουν ακόμη εάν θα απολάβουν και αυτοί το μη επιστρεπτέο 50%
Μετέωροι και με αίσθηση αδικίας εις βάρος τους μένουν χιλιάδες δικαιούχοι των πέντε κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής για διάφορους λόγους κάθε κατηγορία. Οι συμμετασχόντες στους πρώτους τρεις κύκλους δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα τύχουν και αυτοί της επιστροφής 50% που ίσχυε στους επόμενους.

Παράλληλα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μένουν εκτός πέμπτου κύκλου για λόγους γραφειοκρατίας, ενώ και οι εντασσόμενοι κινδυνεύουν να πέσουν στην «παγίδα» του τέταρτου κύκλου καθώς το ποσό του αφαιρείται από τον πέμπτο κύκλο εφόσον δεν ισχύσουν ανάλογα ελάχιστα ποσά ενίσχυση.

Επίσης, παρότι η πλατφόρμα θα υποδέχεται αιτήσεις έως 15 Ιανουαρίου χωρίς να είναι γνωστά ποσά επιστροφών και όροι, η κυβέρνηση προγραμματίζει έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία θα διατεθεί τον Μάρτιο με βάση τα εισοδήματα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ενδεχόμενο παράτασης

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον Alpha 98,9 για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή – 5 λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα», αλλά διευκρίνισε ότι «η καταρχήν διάθεσή μας δεν είναι να δώσουμε γενικευμένη παράταση. Θα εξετάσουμε κατά περίσταση, όπου υπάρχει αντικειμενική δυσκολία».

Για το πρόβλημα σε περιοχές όπου εφαρμόστηκαν σκληρά lockdown σχολίασε: «Θα δούμε τι θα μας καταθέσουν οι λογιστές και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Στην ίδια εκπομπή ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής επεσήμανε το πρόβλημα λέγοντας πως «εκείνο που δεν έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο Δεκέμβριος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Εμείς θα πρέπει να πάρουμε τα στοιχεία από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, και αυτά το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να τα στείλουμε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν εκτός. Παράδειγμα η διαμεσολάβηση, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, πράκτορες κ.λπ. Αυτοί για να δηλώσουν έσοδα πρέπει να πάρουν τις εκκαθαρίσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Όπως παρατήρησε, θα πρέπει όλοι αυτοί να ελέγξουν τους τζίρους που έχουν οι πελάτες τους και να τους κάνουν την έκπτωση στα τέλη του χρόνου. «Αυτό δεν γίνεται μέσα σε έξι ημέρες» σχολίασε.

Με κλειστά χαρτιά

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπολόγισε σε 400.000 τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για το εάν θα υπάρχουν αλλαγές στις τρεις πρώτες δόσεις του μέτρου, προκειμένου να εξισωθεί με τις επόμενες σε ό,τι αφορά το ποσό που δεν θα επιστραφεί (το 50%), περιμένοντας τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο.

Όπως είπε, με τα σημερινά δεδομένα, προγραμματίζεται να διατεθεί 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον Μάρτιο, με βάση τα εισοδήματα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Απέφυγε να «ανοίξει τα χαρτιά του» σε ό,τι έχει να κάνει με το αφορολόγητο όριο με πλαστικό χρήμα.

Προανήγγειλε για την ερχόμενη εβδομάδα την πληρωμή των ιδιοκτητών για τα χαμένα ενοίκια Νοεμβρίου και συμπλήρωσε ότι θα επιχειρηθεί πληρωμή Δεκεμβρίου εντός του Ιανουαρίου για να ακολουθήσει η αποζημίωση Ιανουαρίου. Ακόμη, άφησε παράθυρο ανοικτό για πρόγραμμα «Γέφυρα» στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

avgi.gr