ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασιακό: Μετά την απεργία η μάχη στη Βουλή – Μετωπική και για πτωχευτικό, δάνεια ΝΔ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετωπική Τσίπρα Μητσοτάκη στην ολομέλεια έχει αρχίσει και τον τόνο τον δίνει το μαζικό εργατικό συλλαλητήριο και οι αιφνίδιες εξελίξεις στo σκάνδαλο – «σκευωρία» της Novartis. Μπορεί οι δυο επίκαιρες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν πλέον τις 3+2 φορές που τις επανακατέθεσε, όμως πλέον ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να απαντήσει εκ των πραγμάτων για τα δάνεια της ΝΔ και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια στην μετωπική σύγκρουση της Τετάρτης, ημέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
Του Σωτήρη Μπολάκη

Το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο δίνει αέρα υπεροχής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να δίνει πλέον και μια μάχη αναστροφής τους εξαιρετικά βεβαρημένου κλίματος στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας για την κυβέρνησή του.

Για τον Αλέξη Τσίπρα όμως η ψυχολογία θα είναι σαφώς πιο ανεβασμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατάφερε να κινητοποιήσει αυτή τη φορά ακόμη πιο δυναμικά την οργανωμένη βάση του κόμματος με τα στελέχη των νομαρχιακών να κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας και δίπλα τους να βλέπουν με ικανοποίηση χιλιάδες κόσμου να συμπαρατάσσονται με το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλους εκατοντάδες ψηφοφόρους και στελέχη να συσπειρώνονται στα μπλοκ των σωματείων τους.

Μετά την παρουσία του στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους συνεργάτες και σε μια πρώτη αποτίμηση της κινητοποίησης εκτός από τα συγχαρητήρια για την επιτυχία της οργάνωσης της απεργίας και της μεγάλης κινητοποίησης των στελεχών δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το κινηματικού χαρακτήρα που πήρε η απεργία με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Από την αντιπολίτευση μιλούν για πανικό από την πλευρά της κυβέρνησης που έφτασε μέχρι του σημείου να αμφισβητεί τη συμμετοχή στην απεργία. Τον πανικό αυτό ο κ. Τσίπρας έχει μια μοναδική ευκαιρία να τον αξιοποιήσει και να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η Κουμουνδούρου θα επιμείνει στο ζήτημα των δανείων της ΝΔ καθώς η χλιαρή απάντηση της ΝΔ δεν έδωσε ικανοποιητική και πειστική απάντηση στο βασικό ερώτημα.

Πως γίνεται η κυβέρνηση να καταθέτει νομοσχέδιο για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό, να χάνονται σε μια νύχτα τα σπίτια με τον πτωχευτικό νόμο και το κυβερνών κόμμα να μην πληρώνει τα δικά του δάνεια του με τους τόκους να τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα ανεβάζοντας το χρέος της ΝΔ σε πάνω από 340εκατ.€.

Με αυτά τα ερωτήματα θα επανέλθει ο κ. Τσίπρα στην ολομέτωπη επίθεση που σχεδιάζει σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και σε επίπεδο τουλάχιστον επικοινωνιακό φαίνεται ότι στο πεδίο αυτό κερδίζει τη μάχη και των εντυπώσεων καθώς όπως αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης που κάνει μεταρρυθμίσεις και νοικοκυρεύει τη χώρα δεν πληρώνει τα δάνεια του κόμματός του.

Τα όπλα στη φαρέτρα
Όμως ο κ. Τσίπρας έχει και άλλους λόγους να αισθάνεται ότι σε αυτή τη φάση έχει ένα αβαντάζ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η προανακριτική Παππά έκλεισε πρόωρα τον κύκλο της με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαδρομή του χρήματος να ερμηνεύεται από την αξιωματική αντιπολίτευσης ως τεκμήριο αθωότητας για τον Νίκο Παππά.

Δίπλα σε αυτή την εξέλιξη ήρθε να προστεθεί και η ποινική δίωξη σε βάρος του αντεισαγγελέα του ΑΠ Ιωάννη Αγγελή, τον βασικό κατήγορο του Δημήτρη Παπαγγεόλοπουλου με στόχο την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης σε ειδικό δικαστήριο για τη λεγόμενη σκευωρία της Νοβάρτις και την εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων στο ομώνυμο σκάνδαλο.

Ο κ. Τσίπρας όμως έχει στηρίξει τόσο τον Νίκο Παππά στην υπόθεση στοχοποίησης του ίδιου του άλλοτε στενού συνεργάτη του όσο και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά , αλλά και στην υπόθεση της «σκευωρία» επιμένει να μιλά για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης στην υπόθεση της Novartis.

Όλη η ΚΟ στο βήμα
Τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό αποφασίστηκε να χαλαρώσουν και παρά τον περιορισμό για την παρουσία έως 120 Βουλευτών στην ολομέλεια τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δευτέρα που εισάγεται στην ολομέλεια θα ζητήσουν όλοι να πάρουν το λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η διάσκεψη των προέδρων άφησε κι ένα παράθυρο να παραταθεί κατά μια ημέρα η συζήτηση στην ολομέλεια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των ομιλητών.
Αυτό όπως εκτιμούν στελέχη της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συμπαρασύρει στο βήμα περισσότερα στελέχη της ΝΔ τα οποία θα βρεθούν στη δύσκολη θέση όπως εκτιμούν να πιάσουν το νήμα από τα επιχειρήματα που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εργασίας, τα οποία όμως δοκιμάζουν την κοινή λογική.
Αυτό εκτιμάται θα είναι ένα ακόμη όπλο ώστε επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερφαλαγγίσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία και τουλάχιστον ηθικά και σε επίπεδο εντυπώσεων η κυβέρνηση να ηττηθεί κατά κράτος καθιστώντας την ψήφιση στην ονομαστική ψηφοφορία ένα ακόμη βαρύ άγος πριν την κύρωση των πρωτοκόλλων της συμφωνίας των Πρεσπών.

libre.gr