Featured ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Εργατικό Κέντρο Βόλου και Σωματεία τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

Φόρο τιμής στους εργατικούς αγώνες και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τις εργατικές διεκδικήσεις απέτισαν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Βόλου και Σωματεία εργαζομένων.

Το κλίμα στα εργατικά το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμό» εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου που έχει τεθεί προς διαβούλευση, παρ’ όλα αυτά είναι έκδηλη η αγωνία σχετικά με την τύχη των αγώνων των εργαζομένων, αφού ήδη ΓΣΕΒΕΕ και ΑΔΕΔΥ φαίνονται να ακολουθούν ξεχωριστούς δρόμους…

Σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι του ΕΚΒ και Σωματείων κατέθεσαν στεφάνια στο χώρο του Ταχυδρομείου, όπου κατά την απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Ιουνίου 1936 έχασε τη ζωή του ο εργάτης Νίκος Μπουμπατζής.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, σε δηλώσεις του σχετικά με το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και να προσφέρει εισόδημα στις οικογένειες ανάλογο με αυτό που προσφέρουν, συζητά την κατάργηση του 8ώρου, ενώ προανήγγειλε πως θα βρει το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντί της. «Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο και να φέρουν συνθήκες γαλέρας ξανά στην κοινωνία μας. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν και σαφώς είναι συμβολική η σημερινή ημέρα και η απαρχή νέων κινητοποιήσεων», δήλωσε.

Όσο για το πώς θα βρει το εργατικό κίνημα η αντίσταση στο νέο νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΕΚΒ δήλωσε πως οι πλειοψηφίες διαμορφώνουν τις αποφάσεις. «Εάν οι μειοψηφίες νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό, μόνο διασπούν και φέρνουν τριγμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάνοντας την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της».

Στον εορτασμό παραβρέθηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Σε δήλωσή του σημείωσε: «Εδώ και ένα χρόνο η πανδημική κρίση έχει προκαλέσει ένα έκτακτο υγειονομικό γεγονός για τη χώρα, από την άλλη, όμως, την εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και ως πρόσχημα, προκειμένου να πάει πίσω στα εργασιακά ζητήματα που έχουν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι το σύνθημα για 8 ώρες δουλειά- 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που έρχεται να ξηλώσει εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών και είναι το συμπλήρωμα της νομοθετικής παρέμβασης που έγινε πριν ένα χρόνο, όπου δόθηκε πάλι η δυνατότητα στους εργοδότες να βγαίνουν εκτός κλαδικών συμβάσεων. Συνεπώς, τα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα πραγματικά τονίζουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, να επανεξετάσει ο ζήτημα και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο».

Ο βουλευτής σχολιάζοντας το διαιρεμένο εργατικό κίνημα, πρόσθεσε: «Είναι χρόνιες οι παθογένειες, νομίζω όμως πως όλες οι ρυθμίσεις που έρχονται και αφορούν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταύτιση, το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουν συσπειρώσεις, ιδιαίτερα αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το 8ωρο. Νομίζω ότι όλες οι παρατάξεις όπου κι αν πρόσκεινται, θα δημιουργήσουν κοινά μέτωπα και κοινούς τόπους. Είναι όμως ένα ζήτημα ότι αυτές οι αντιδράσεις έχουν πάλι έναν χαρακτήρα από τα παλιά…»