ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Εστίαση “δύο ταχυτήτων”: Από τις 77.000 επιχειρήσεις, οι 16.000 δεν μπορούν να λειτουργήσουν- Φόβοι για “λουκέτα”

Μάχη με την επιβίωση δίνουν από σήμερα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης καθώς μετά από έξι μήνες αναγκαστικού “λουκέτου” λόγω των περιοριστικών μέτρων αναζητούν από σήμερα βηματισμό μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Ακόμα και έτσι, όμως, είναι προφανές πως στον κλάδο υπάρχουν πλέον δύο “ταχύτητες”: εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να βγάλουν τα “τραπεζάκια έξω” και να λειτουργήσουν, έστω και με τους περιοριστικούς κανόνες των έξι ατόμων ανά τραπέζι και, προς το παρόν, χωρίς μουσική, και εκείνοι που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Για δε τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης η επιστροφή στην κανονικότητα αναβάλλεται…
Αν και αποσύρθηκαν από το τραπέζι οι αρχικοί περιορισμοί στην επανεκκίνηση βάσει ΚΑΔ- με εξαίρεση τις επιχειρήσεις δεξιώσεων και τα κέντρα διασκέδασης- η απαγόρευση λειτουργίας σε εσωτερικούς χώρους προβληματίζει χιλιάδες επαγγελματίες που είτε δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο λειτουργίας είτε αυτός είναι μικρός άρα καθιστά ασύμφορη την πλήρη επαναλειτουργία. Υπολογίζεται ότι από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ένα 20%- δηλαδή περίπου 16.000 επιχειρήσεις- δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο άρα αυτομάτως ΔΕΝ μπορούν να σηκώσουν ρολά, ενώ στα πρώτα 24ωρα επανεκκίνησης της εστίασης, θα φανεί πόσοι από τους υπόλοιπους αντέχουν τους περιορισμούς ατόμων και τις αποστάσεις ανά τραπέζι, σε συνάρτηση με τη επιφάνεια εξωτερικών ή κοινόχρηστων χώρων που διαθέτουν.

Άγνωστος «Χ» παραμένει ο παράγοντας της απαγόρευσης μουσικής, ενώ εμπόδιο για την πλήρη επαναλειτουργία της εστίασης χαρακτηρίζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ. Φυσικά το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο παραμένει η εξασφάλιση ρευστότητας έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Περίπου 55.000 επιχειρήσεις εστίασης υπολογίζεται ότι ήδη πήραν ή περιμένουν να πάρουν από την Επιστρεπτέα 7, ωστόσο σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, τα ποσά που κυμαίνονται σε περίπου 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο, δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το κόστος επανεκκίνησης. Για παράδειγμα, όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές σε όλη τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη συντήρησης και επισκευής ειδικά των ψυγείων τους.

Όσον αφορά στο ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για αγορά πρώτων υλών, με ένα κονδύλι 330 εκατ. Ευρώ, η διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει ως τις 10 του μήνα και η πίστωση των κεφαλαίων κίνησης σε περίπου 35.000 δικαιούχους, θα γίνει ως το τέλος του μήνα.

Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος αφορά στους πάνω από 300.000 εργαζόμενους του κλάδου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου. Μόνη προϋπόθεση είναι το εβδομαδιαίο ωράριο αυτών των εργαζομένων να είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από την ΕΡΓΑΝΗ κατά τις 29 Απριλίου.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr