ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ζέττα Μακρή: Απαραίτητη η παρέμβαση του ΥΠΕΝ για δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο

Επείγουσα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, πρέπει να είναι η επιβεβλημένη παρέμβαση του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος για την προστασία της ιδιοκτησίας χιλιάδων κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου, μετά το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από την ανάρτηση των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο, για την συγκεκριμένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η βουλευτής, διά κοινοβουλευτικής της ερώτησης, που  κατέθεσε, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, προς τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, παραθέτει, αναλυτικά, το πρόβλημα αντιστοιχίας των εγγραφών του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, μετά την ανάρτηση του Κτηματολογίου, που έγινε, πρόσφατα, στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, εμφανίζονται περίπου 9.000 ιδιοκτησίες να αμφισβητούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά κύριο λόγο, ως δασικές εκτάσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ελληνικό δημόσιο προκρίνεται έναντι των ιδιωτών ιδιοκτητών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξεταστεί, τελεσίδικα, οι αντιρρήσεις των τελευταίων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ακόμη και σε ακίνητα και ιδιοκτησίες, που βρίσκονται εντός σχεδίου δόμησης των οικισμών. Η βουλευτής παρέθεσε, αναλυτικά, όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν προκείμενου να ληφθούν, αμέσως, τα απαραίτητα για την προστασία της ιδιοκτησίας των πολιτών μέτρα, γνωρίζοντας την ευαισθησία της ηγεσίας του υπουργείου για το θέμα, αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις της, που διορθώνουν ή εξαλείφουν όλα τα κακώς κείμενα, τα οποία κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπρόσθετα, εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου της Μαγνησίας και του περιορισμού των μετακινήσεων, η κ. Μακρή, επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων από πλευράς ιδιοκτητών. Ακόμη, να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι ιδιοκτήτες, που έχουν καταβάλλει, ήδη, παράβολα για την υποβολή αντίρρησης κατά των δασικών χαρτών να μην επιβαρύνονται, εκ νέου, με την καταβολή νέου τέλους.  Όσοι δε εξ αυτών δεν υπέβαλαν αντιρρήσεις να το πράξουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Παράλληλα, η βουλευτής τόνισε την  ανάγκη να αντιμετωπιστούν γρήγορα όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα πολύ περισσότερο που, σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη, η ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών αλλά και του καθορισμού χρήσεων της γης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και επιλογή της χώρας, σε συνδυασμό και με τη διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος, η κ. Μακρή, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, πως τόσο η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών όσο και η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και των συνεπών, προς το κράτος, ιδιοκτητών αποτελούν θεμελιώδεις κυβερνητικές επιδιώξεις, δήλωσε, βέβαιη, πως η ηγεσία του Υπουργείου θα ενσκύψει, με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως, εξάλλου, έπραξε, κατά το προηγούμενο διάστημα, με την θέσπιση νέων αποτελεσματικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας δασικής γης.