ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζοζέπ Μπορέλ: Ανησυχητικό αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου και όσων χωρών πλήττονται από την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έστειλε για ακόμη μία φορά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Υπό τον τίτλο «Ο Αρνητικός ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την Τουρκία. Ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη αξία.

«Είναι ανησυχητικό αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά και υπάρχει και το Μνημόνιο με τη Λιβύη. Προφανώς δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του μνημονίου σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε στείλει σαφή μηνύματα προς Τουρκία για ζητήματα αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε τις αρχές μας, να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών μας που πλήττονται και φυσικά να βρούμε πολιτική λύση για τη Συρία και τη Λιβύη», τόνισε ο Ζοζέπ ΜΠορέλ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, υποψήφια χώρα για ένταξη, μέλος του ΝΑΤΟ» και «έχουμε κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς».

«Το είπα και στην Άγκυρα στους Τούρκους συναδέλφους μου, ότι η αρνητική τάση που υπάρχει στη σχέση μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ανατραπεί. Αυτά τα αντίποινα δε δημιουργούν ασφάλεια στη Μεσόγειο. Μέσω διαλόγου και συζητήσεων μπορούμε να βρούμε λύσεις. Φυσικά και υπάρχουν διαφωνίες. Το είπα και αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέση. Θα εξετάσουμε πώς θα προχωρήσουμε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ Δευτέρα», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στην αρχική του τοποθέτηση.

Ε.Ε. : Καταδικάζει την «τουρκική παρέμβαση» στη Λιβύη ο Ζοζέπ Μπορέλ (vid)

«Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία για τη Λιβύη. Χθες στην παρέμβασή μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισα ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στη διαδικασία του Βερολίνου και ότι δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων, με τα μέσα που έχουμε. Με την επιχείρηση «Ειρήνη» αντιμετωπίζουμε το ύποπτο εμπόριο όπλων», υπογράμμισε.

«Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την Τουρκία για την εισβολή της στη ΒΑ Συρία. Υπάρχουν όμως σημεία που τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Η Τουρκία έχει αναλάβει περισσότερους από 3 εκ. Σύρους πρόσφυγες και προσφέρει διασυνοριακή συνδρομή προς τους ανθρώπους αυτούς. Λυπάμαι για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μη συνεχίσει να έχει ανοιχτά τα σύνορα με την  Τουρκία για ανθρωπιστική βοήθεια και το είπα χθες στην παρέμβασή μου», είπε.

Το λόγο έλαβε αμέσως μετά ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επανέλαβε τις αυστηρές του θέσεις για την Τουρκία και ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τη θέση τους τον περασμένο φεβρουάριο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε Αναστασιάδη και Μητσοτάκη που τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις προώθησης παράνομων μεταναστών. Το μήνυμα πίσω από την αντίσταση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι: δεν αφήνουμε τον Ερντογάν να μας εκβιάσει. Και αυτό δεν είναι εθνικό θέμα, είναι ευρωπαϊκό!”, είπε.

πηγή: ethnos.gr