ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έρευνα για τον θάνατο 21χρονου – Κατέληξε μετά τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson

Η υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα αφότου οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στη χώρα.

Έρευνα για τον θάνατο ενός 21χρονου στις ΗΠΑ μια ημέρα αφότου του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson διεξάγουν οι υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Ο φοιτητής ιατρικής John Foley στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, στο Οχάιο, πέθανε απροσδόκητα την Κυριακή. Το Σάββατο, έλαβε το μονοδοσικό εμβόλιο του οποίου η χρήση ανεστάλη στη χώρα λίγες μέρες μετά.

Η ιατροδικαστής Lakshmi Sammarco σε δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν το περασμένο 24ωρο στον αμερικανικό Τύπο σημείωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα δεν βρήκε σχέση μεταξύ του θανάτου του άτυχου νεαρού και του εμβολίου.

«Έχουν υπάρξει πολλές εικασίες και παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νομίζω ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθούν ορισμένα από τα γεγονότα», είπε η ίδια. «Βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας και περιμένουμε πολλές απαντήσεις και αποτελέσματα ελέγχων». Ωστόσο, η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα δεν έδειξε κανένα στοιχείο μη φυσιολογικών θρόμβων αίματος ή πνευμονικής εμβολής, σύμφωνα με την ίδια.

Το περιστατικό αυτό συμπίπτει χρονικά, πάντως, με την εμφάνιση θρομβοβεμβολικών επεισοδίων σε έξι γυναίκες που είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τα οποία οδήγησαν στην αναστολή χορήγησης του σκευάσματος στις ΗΠΑ, εν αναμονή εξέτασης της κατάστασης από τις αρμόδιες αρχές.

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Ορανισμού Φαρμάκων (EMA) για την χορήγηση του ίδιου σκευάσματος στην Ευρώπη αναμένεται την Τρίτη.

ieidiseis.gr