ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πάνω από 150 νεκροί σε ένοπλα περιστατικά το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου

Πάνω από 150 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, που συχνά αμαυρώνεται από βίαια επεισόδια.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στις Ηνωμένες Πολιτείες του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, που συχνά αμαυρώνεται από βίαια επεισόδια.

Στη Νέα Υόρκη, όπου οι θάνατοι από σφαίρες έχουν φτάσει σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν εδώ και χρόνια, υπήρχαν 26 θύματα από τους συνολικά 21 πυροβολισμούς που σημειώθηκαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή, σύμφωνα με την Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Στο Σικάγο δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.
Η πλειονότητα των θυμάτων σκοτώθηκε σε χωριστά επεισόδια. Ένας σαραντάρης σκοτώθηκε από γείτονα επειδή είχε βάλει τη μουσική πολύ δυνατά· δύο νέοι σκοτώθηκαν από ένοπλο που επέβαινε σε διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς βρίσκονταν σε πάρκο· 19χρονος βρέθηκε νεκρός σε πεζοδρόμιο…

Τουλάχιστον πέντε ανήλικοι, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια 5 και 6 ετών, συγκαταλέγονται στους τραυματίες, όπως και δύο αστυνομικοί, που αποπειράθηκαν να διαλύσουν συνάθροιση στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, όπου η βία χαρακτηρίζεται ενδημική.

«Πολύ συχνά – και αυτό είναι τραγικό – ο στόχος είναι κάποιος άλλος, αλλά οι σφαίρες χτυπάνε ένα αθώο παιδί», παρατήρησε ο Ντέιβιντ Μπράουν, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου, της ημέρας που τιμάται η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 1776, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει γίνει μακάβρια παράδοση πια να αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου οι συμμορίες αποτελούν γάγγραινα.

Το 2020, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σικάγο το συγκεκριμένο μακρύ Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους ή σε πάρκα για να γιορτάσει, να ετοιμάσει ψητά ή να θαυμάσει τα πυροτεχνήματα.

Με την ελπίδα να αλλάξει τα πράγματα φέτος, ομάδα γυναικών κατασκήνωσε, προσευχήθηκε και νήστεψε σε χώρο στάθμευσης στη γειτονιά της. «Έχουμε ολοένα περισσότερους αστυνομικούς και ολοένα περισσότερη βία – ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να το αναλάβουμε εμείς», εξήγησε η Τζακλίν Ριντ, 71 ετών.

Από τη μάστιγα αυτή δεν μένουν αλώβητες οι υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ακόμη προσωρινή καταμέτρηση του ειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 19.000 ανθρωποκτονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2020, χρονιά που σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φόνων σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

news247.gr