Βολογραφήματα....

Η ανάπτυξη που έρχεται… κάνει στάση για καφέ χωρίς απόδειξη

Πέσαμε από τα σύννεφα πάλι όλοι, διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ σχετικά με τη φοροδιαφυγή. Η Μαγνησία φιγουράρει μέσα στη δεκάδα των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά (35,1%), ενώ ακόμη πιο ψηλά στη λίστα με 36,5% βρίσκεται η Λάρισα.

Την ίδια ώρα, άλλα ρεπορτάζ αναφέρονται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από γιατρούς, καφέ, εμπόρους κλπ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, το 2019 το 40% των νέων εγγραφών προήλθε από επιχειρήσεις της εστίασης και του καφέ.

Δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης, τελικά, δεν βάλαμε μυαλό. Το όνειρο του Έλληνα είναι η εύκολη απόσβεση των χρημάτων του, χωρίς πλάνο βιωσιμότητας, χωρίς μάρκετινγκ, χωρίς τελικά κόπο. Φυσικά εκμεταλλεύεται όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία και αυτά χωλαίνουν, καθώς δίνονται αφειδώς, από τη μία και χωρίς συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας από την άλλη, που κανονικά θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο.

Κι αν πανηγυρίζουν κάποιοι για την περίφημη έξοδο από τα μνημόνια, ας πάψουν, αφού η έξοδος από την κρίση αργεί πολύ ακόμη. Η υψηλή φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, «γονατίζει» όποιον επιχειρήσει να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Ενοίκια, ρεύματα, ασφάλιση υπαλλήλων, όλα συντελούν ώστε μία επιχείρηση να ξεκινήσει με χρέη, προτού καλά – καλά μπει το κλειδί στην πόρτα.

Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε όλους τους κλάδους, αφού δεν υπάρχει πια κίνητρο ούτε στους πολίτες για να ζητήσουν απόδειξη, ειδικά για υπηρεσίες όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, αλλά και οι έμποροι.

Κατά τα άλλα, είναι μία συνηθισμένη Δευτέρα για την κυβέρνηση που «βλέπει» την ανάπτυξη να έρχεται – αλήθεια, πότε; Και πώς; Παρακαλώντας τους επενδυτές; – αλλά χωρίς να φροντίζει να θέσει σωστούς όρους στην επιχειρηματικότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Δ. ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ