Mea Culpa

Η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς και οι Κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις…

Με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, σε ότι αφορά τη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, φουντώνουν το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για σημαντικές ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και για την δημιουργία νέων συσχετισμών.

Με δεδομένο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν φουντώσει τα σενάρια που θέλουν άνοιγμα του κ. Τσίπρα προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πρόσφατα, κατά την παρουσία του σε εκδήλωση του γερμανικού SPD, δήλωσε την ανάγκη για κοινό βηματισμό των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς και της οικολογίας, όπως και η εκτίμηση της οποίας χαίρει από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν είναι αβάσιμες οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για υπουργοποίηση των κυρίων Ραγκούση, Παμπούκη, Μπίστη ( πρώην υπουργοί της Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου) και Δανέλλη (από το Ποτάμι), κατά τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του κ. Καμμένου, αλλά και την αναγκαστική αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των Υπουργών που θα κατέλθουν ως υποψήφιοι Δήμαρχοι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ότι αφορά δε τη διείσδυση του κ. Τσίπρα προς τον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, δεδομένο είναι και το έντονο κύμα αμφισβήτησης κατά της κυρίας Γεννηματά, με αφορμή την στρατηγική που έχει ακολουθήσει στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ, που θα οδηγήσει σύντομα σε κίνηση αμφισβήτησής της (ήδη αυτό κυοφορείται με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ), ακόμη και πριν τις βουλευτικές εκλογές, αν αυτές διενεργηθούν, τελικά, τον Οκτώβρη. Δεν θα πρέπει, παράλληλα, να θεωρείται αμελητέα και η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Θεοχαρόπουλος στη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξει, στις όποιες εξελίξεις, και ο νέος εκλογικός νόμος, που δίνει την δυνατότητα καθόδου των εκλογών και σε συμμαχίες – συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Συγχρόνως, σημαντικές θα πρέπει να θεωρούνται και οι ανακατατάξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς με βάση τις εξελίξεις, μετά το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου, αλλά και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενδέχεται να μετατραπεί σημαντικά ο “χάρτης” των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Οι τελευταίες, μάλιστα, πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις επαφές της κυβερνητικής παράταξης και με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο κ. Νικολόπουλος και άλλοι, τόσο στην κατεύθυνση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, όσο και για την στήριξη της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για αυτές του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Όπως και να έχει το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον από πολιτικής άποψης και, σίγουρα, η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων σήμερα, θα πυροδοτήσει την απαρχή έντονων μεταβολών, αλλά και ανακατατάξεων στο πολιτικό στερέωμα της χώρας…

Ευχή θα πρέπει να αποτελεί οι, όποιες, εξελίξεις, να είναι σύντομες και να μην σύρουν τη χώρα σε ακόμη μία “μακριά”, από χρονικής άποψης, προεκλογική περίοδο, που θα εντείνει την πόλωση, αλλά και θα δημιουργήσει -εύλογα- σημαντική αστάθεια στην πορεία των οικονομικών της χώρας.

Απόστολος Γκόγκας