ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα προειδοποιεί την Τουρκία με ταξιδιωτική οδηγία

Tαξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία ενδέχεται να εκδώσει μελλοντικά η Μόσχα, σύμφωνα με το ΙΤAR TASS, με αφορμή το αντιρωσικό κλίμα που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα για το ζήτημα της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία την προστασία των Ρώσων διπλωματών και των ρωσικών εγκαταστάσεων.

Ερωτηθείς αν το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγία που θα συνιστούσε στους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ο Πέσκοφ δήλωσε ότι αυτό «είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών» και διευκρίνησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να το κάνουμε «αυτή τη στιγμή».

powered by Rubicon Project
Εκτιμάται ότι αν εκδοθεί ρωσική ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία θα ήταν σημαντικό πλήγμα στην τουρκική οικονομία, καθώς το 2018 επισκέφτηκαν τη γείτονα 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Τουρκία ξεπέρασαν τα 6 εκατ.

«Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την διπλωματική μας αποστολή στην Τουρκία και τον πρέσβη μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ρωσικού απεσταλμένου και όλων των μελών του προσωπικού της πρεσβείας καθώς και του προσωπικού των ρωσικών εταιρειών και ξένους οργανισμούς των οποίων τα γραφεία της Τουρκίας φιλοξενούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και το πνεύμα των διμερών μας σχέσεων» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου.

‘’Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Άγκυρα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Ρώσων που εργάζονται στην Τουρκία’’, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την καταγγελία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ότι δέχεται απειλές για την ζωή του και έκανε λόγο για αντιρωσική υστερία στα τουρκικά ΜΜΕ.

Aπό πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι διαβεβαίωσε στο TASS νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Άγκυρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία.

Πηγή: Ιttar Τass, Skai.gr