ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΤΟΠΙΚΑ

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στο Ράδιο Ακρόαμα «Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για το συμβάν στα Σφαγεία Βόλου»

Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, μετά τα όσα καταγγέλθηκαν, για επεισόδιο σε βάρος γυναίκας κτηνιάτρου, στο πλαίσιο ελέγχου στα Σφαγεία Βόλου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, μίλησε στο Ράδιο Ακρόαμα για το περιστατικό που καταγγέλλεται και τις προθέσεις του Συλλόγου.

Η κ. Τραχήλη αναφέρθηκε στις ελλείψεις των κτηνιάτρων και του εξοπλισμού γενικότερα κι όπως είπε «Είναι λυπηρό. Στην ουσία υπερασπιζόμαστε έναν άνθρωπο που εν ώρα εργασίας προσπαθούσε να προασπίσει τη δημόσια υγεία. Φανταστείτε ότι είναι πάρα πολλοί λίγοι οι συνάδελφοι κτηνίατροι και με τα λίγα εποπτικά μέσα, προσπαθούν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία».

Τόνισε πως μόλις πληροφορήθηκαν για το επεισόδιο, υπήρξε άμεση κινητοποίηση. «Ενημερωθήκαμε από τους κατά τόπους συναδέλφους, καθώς η συνάδελφος ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του προκαθορισμένου κρεοσκοπικού ελέγχου, ενόσω δηλαδή βρίσκονταν σε εντεταλμένη υπηρεσία, διότι εμείς δε προχωράμε σε αυθαίρετους ελέγχους χωρίς επίσημη εντολή, την εξύβρισαν χυδαίως, την κλείσανε σε έναν συγκεκριμένο χώρο και την απείλησαν. Δέχτηκε φραστικές επιθέσεις τόσο για τη ζωή της όσο και για τη σωματική της ακεραιότητα».

Η Πρόεδρος, δε θέλησε να απαντήσει στο λόγο που οδήγησαν σε όλο αυτό, ωστόσο το μόνο που δήλωσε ήταν «Αυτά δε μπορούν να ειπωθούν δημόσια. Όταν πηγαίνεις να ελέγξεις τα ζώα να δεις κατά πόσο είναι υγιή και κάποιος παρεμποδίζει το έργο σου είναι ευνόητο τι μπορεί να συμβαίνει».

Ανέφερε ότι, δεν ήταν το μόνο περιστατικό που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια κι όπως είπε «Η ιστορία συνεχίστηκε μέσα στην διεύθυνση, στην αρμόδια υπηρεσία. Οι συνάδελφοι ζήτησαν τη προστασία τους από τον προϊστάμενο και βέβαια έστειλαν επιστολή και στον σύλλογο τη καταγραφή του περιστατικού για περεταίρω ενέργειες. Ό, τι και να κάνει η Περιφέρεια, εμείς έχουμε ενημερώσει και την αρμόδια Υπουργό και πιστεύουμε ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Κατ’ επανάληψη συνέβαιναν, απλά οι συγκεκριμένες καταγγελίες, δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το θέμα. Θα προσφύγουμε και στη δικαιοσύνη. Ένας δημόσιος λειτουργός, μία πολύτεκνη μητέρα, προσπαθεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία, να ελέγξει τα τρόφιμα, και υφίσταται εργασιακό εκφοβισμό, ενώ, αν μη τι άλλο, ο συγκεκριμένος προϊστάμενος δεν έκανε τίποτα να προστατέψει τον υπάλληλο του».

Το Ράδιο Ακρόαμα σε επικοινωνία με τον Διευθυντή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην Π.Ε. Μαγνησίας, δε θέλησε να σχολιάσει το θέμα, ενώ η κ. Τραχήλη συνέχισε δηλώνοντας «Εμείς αποστείλαμε έγγραφο προς τον προϊστάμενο, έτσι ώστε η υπηρεσία να δρομολογήσει τη μηνυτήρια αναφορά. Η υπηρεσία διαθέτει δικηγόρους. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός σύλλογος θα προασπίσει με όλες του τις δυνάμεις και κάθε νομικό μέσο τους συναδέλφους μας και κατά επέκταση τη δημόσια υγεία. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη και κανένας δε θα μας σταματήσει. Ο όρκος που έχουμε δώσει είναι να προστατεύει τη δημόσια υγεία. Ο κτηνίατρος δεν ασχολείται αποκλειστικά με τα μικρά ζώα, αλλά και με τα παραγωγικά, με τα τρόφιμα, με αυτό που τρώμε. Σε όποια περιοχή και να γίνονταν, είναι ασύλληπτο να παρεμποδίζεται το έργο του δημόσιου λειτουργού. Δε νομίζω να γίνονται σε καμία άλλη χωρά παρόμοια επεισόδια».

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ειδοποιηθεί η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων και κατέληξε λέγοντας ότι «Το θέμα θα πάρει τεράστιες διαστάσεις, είμαστε εξοργισμένοι και συνάμα στεναχωρημένοι, όχι μόνο για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων, αλλά και της υπηρεσίας. Μας έχει συγκλονίσει όλους τους συναδέλφους και ίσως καμιά φορά όταν βλέπουν μία γυναίκα να κάνει ελέγχω, θεωρούν ότι είναι πιο ευάλωτη, σε σχέση με έναν άνδρα».

Το Ράδιο Ακρόαμα, σε επικοινωνία που είχε με τον έναν εκ των ιδιοκτητών των Σφαγείων δε θέλησε να κάνει δηλώσεις για το θέμα.

Ακούστε τις δηλώσεις της Προέδρου