ΑΠΟΨΕΙΣ

Η 8η Μαρτίου, ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων του φεμινιστικού κινήματος

Του Γιάννη Τσιμβρακίδη,
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25

ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ μια ιστορία τόσο παλιά, όσο κι ο χρόνος.Από τις αρχαιότερες οργανωμένες κοινωνίες μέχρι και το σύγχρονο κόσμο, η γυναίκα υποτιμήθηκε, υποβιβάστηκε και εξοστρακίστηκε συστηματικά στη σφαίρα του υποδεέστερου, του λιγότερου, του υποδουλωμένου, του άβουλου, όχι μόνο βιολογικά, μα και πνευματικά, διανοητικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η πατριαρχία επιβίωσε, αποκλείοντας κάθε εναλλακτικό σύστημα, εκφραζόμενη μέσα από το αποικιακό, το καπιταλιστικό και το ιμπεριαλιστικό παράδειγμα που προτάσσει την ανδρική υπεροχή ως θέσφατο ή ακόμη και ως βιολογικό δεδομένο, ντυμένο ενίοτε και με ψευδο – επιστημονικούς μανδύες.

Η 8η Μαρτίου,η ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων του φεμινιστικού κινήματος από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, η ημέρα ενάντια στην πατριαρχία, το σεξισμό και το μισογυνισμό,φέτος έρχεται σε μια συγκυρία που η επικαιρότητα και η ειδησεογραφία έχουν κατακλυστεί από καταγγελίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων, εργασιακής κακοποίησης και αυξημένης ενδοοικογενειακής βίας.

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή σε όσες και όσους τόλμησαν και κατήγγειλαν την σεξουαλική ή άλλης μορφής εργοδοτικής βίας, ακόμα και ανήλικων κοριτσιών και αγοριών, ωστόσο, τα φώτα πρέπει να στραφούν σε όλους εκείνους τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, που δημιουργούν τους θύτες, αλλά και τους καταναγκασμούς που φιμώνουν τα θύματα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες ακραίες ατομικές συμπεριφορές. Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο κοινωνικό – οικονομικό υπόβαθρο, το οποίο δημιουργεί μαζικά σάπιες αξίες, που επιδρούν στη συνείδηση και τη στάση ζωής.

Το θερμοκήπιο τέτοιων εγκληματικών πράξεων είναι ο φόβος της ανεργίας, η εργασιακή – οικονομική ανασφάλεια, οι ανοιχτοί ή συγκαλυμμένοι εκβιασμοί.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει δυναμικά τις γυναίκες στα πολλαπλά εμπόδια που συναντούν στον δίκαιο και απαραίτητο αγώνα τους για κοινωνική ισότητα.

Με προοδευτικότητα και αποφασιστικότητα προωθεί θέσεις που έχουν σκοπό την ισότιμη παρουσία των γυναικών στην οικογένεια, στο δημόσιο και εργασιακό χώρο, την εξάλειψη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα τους στο σώμα τους, την δημιουργία άμεσων και προσβάσιμων δομών κοινωνικής στήριξης και την ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών στην παιδεία και σε όλους τους θεσμούς της κοινωνίας που θα ενθαρρύνουν και θα κάνουν πραγματικότητα την ισότιμη αντιπροσώπευση και συμμετοχή των γυναικών σε όλες της δραστηριότητες της κοινωνίας και στις θέσεις λήψης των αποφάσεων.

Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν. Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα για όλες τις απούσες και όλες τις παρούσες. Ένας αγώνας που δεν γίνεται για την τιμή των όπλων, αλλά για την τιμή της ανθρωπότητας  και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την πλήρη κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.