ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θέτει ο Μάικ Πομπέο;

Τι σηματοδοτεί η προτροπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών «να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού» στο Αιγαίο!

Η προτροπή ή, καλύτερα, το αίτημα, του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών περί μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος παντού στο Αιγαίο δημιουργεί μείζονα ερωτηματικά για τη στάση της Ουάσιγκτον ενόψει του επικείμενου διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του σε γαλλικό (τυχαίο;) ραδιοφωνικό σταθμό!

Η δήλωση του Μάικ Πομπέο επιδέχεται πολλές ερμηνείες και σίγουρα σε αυτή χωρά και η υιοθέτηση του πάγιου τα τελευταία χρόνια αιτήματος της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου!

Δεν μιλούμε, δηλαδή, πλέον για την πολιτική των ίσων αποστάσεων, αλλά για τοποθέτηση που δίνει αέρα στα πανιά των διεκδικήσεων της γειτονικής χώρας σε ένα θέμα ιδιαίτερο λεπτό και ευαίσθητο για την άμυνα της Ελλάδας!

Έρχεται δε ως συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «αμφισβητούμενων» υδάτων στο Αιγαίο, που ο εδώ αμερικανός πρέσβης επεχείρησε να διασκεδάσει, αλλά οι Ουάσιγκτον τις επανέλαβε!

Ο Μάικ Πομπέο, άλλωστε, δεν το κρύβει πως ζητούμενο της χώρας του είναι πρωτίστως η προστασία της συνοχής του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Οι αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις δεν βοηθούν κανέναν παρά τους αντιπάλους μας, που θα ήθελαν να βλέπουν διαιρεμένη τη διατλαντική ενότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του ενόψει του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Αθήνα, βεβαίως, δεν μπορεί να δεχθεί καμία συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Είναι σαφές, όμως, ότι πολλά ζητήματα μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου ακριβώς για να κερδηθούν άλλα. Η τακτική της Άγκυρας, άλλωστε, θυμίζει πολύ τον μύθο με την καλύβα του Χότζα!

Βασίλης Σκουρής