ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμό επεισόδιο: Διάσπαση των ελληνικών δυνάμεων επιχειρεί η Άγκυρα – “Κόκκινη γραμμή” το τουρκικό γεωτρύπανο

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν Τα Νέα, οι επιτελείς στις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν ακόμα και διπλή NAVTEX από την Τουρκία, μία νοτίως της Κρήτης και μία κοντά στο Καστελόριζο προκειμένου να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις. Είναι το δεύτερο σενάριο σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να γυρίσει τις πιθανότητες υπέρ της στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Το Oruc Reis πλέει ήδη στα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει βρεθεί ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από το Oruc Reis, έχει αποδείξει πως η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μπορεί να γίνει -τουλάχιστον προς το παρόν- χωρίς να πέσουμε στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν για θερμό επεισόδιο.

Από την άλλη, εάν η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πατά σε περιοχές που αποτελούν πραγματική ελληνική κυριαρχία, όπως η περιοχή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή/και κάτω από τα έξι ναυτικά μίλια.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα έχει τορπιλίσει κάθε προσπάθεια διαλόγου, και όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει αλλά πλησιάζει σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και τέλος έφτασε σε σημείο να προαναγγείλει έρευνες και νοτίως της Κρήτης.

Άλλωστε, όπως έχουν πει πλείστα κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει την σε τουρκικό γεωτρύπανο να τρυπήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε περίπτωση πάντως που συμβεί αυτό, ο Ελληνικός Στόλος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δημιουργία ενός πλωτού «τείχους» πολυάριθμων μονάδων τα οποία θα στείλουν το μήνυμα πως δεν θα επιτραπεί στο τουρκικό γεωτρύπανο να περάσει. Αντίστοιχα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα «αόρατα» για τους Τούρκους ελληνικά υποβρύχια δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να πετύχει τους στόχους της.

libre.gr