ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η ερωτική ζωή του Πικάσο σε μια ταινία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 4η Art-Thessaloniki Fair με μια ταινία για την μοναδική ερωμένη του Πικάσο, την Francoise Gilot
Πανέτοιμη η Θεσσαλονίκη να υποδεχτεί την 4η Art-Thessaloniki Fair, την διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης, που φέτος έχει τιμώμενο καλλιτέχνη τον Ελληνοαμερικανό, Μπίλυ Ζέιν και αφιέρωμα στα κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 9 και 10 της ΔΕΘ-Helexpo από τις 21 ως τις 24 Νοεμβρίου και φιλοδοξεί να «σπάσει» κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμμετέχει στην 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair και σε συνεργασία με τους διοργανωτές της προβάλλει την ταινία «Surviving Picasso», την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

unnamed_3.jpg

H ταινία αυτή του James Ivory με πρωταγωνιστή τον Antony Hopkins μας αφηγείται την ιστορία της Francoise Gilot, της μοναδικής ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, που μπόρεσε να αντέξει τη σκληρότητα του καλλιτέχνη και έχοντας εξαιρετική δύναμη η ίδια, κατόρθωσε να προχωρήσει στη ζωή της. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί περίπτερο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 9, σταντ 54.

Η έκθεση αυτή έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκτός από την εμπορική της διάσταση, με την παρουσίαση σημαντικών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό και στην εικαστική δημιουργία του παρόντος και του παρελθόντος.

picasso.jpg

Το φιλότεχνο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφτεί την έκθεση “Unexpected Dialogue”-Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Πάμπλο Πικάσσο και ζωγραφικά έργα του Μίτσε Γιανκούλοφσκι. Επίσης, παρουσιάζει δύο σημαντικές συλλογές Ελλήνων συλλεκτών. Την συλλογή του Νίκου Βερνίκου με έργα του καλλιτέχνη Dennis Oppenheim (1938 –2011), καθώς και την συλλογή Παπαδημητρίου, με 24 έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την γενιά του 1980.Για 1η φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair καθιερώνουν το βραβείο “MATAROA”, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών. Δέκα επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα και θα συνομιλούν με το κοινό για τις δημιουργίες τους.

Πηγή: ethnos.gr