ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θόδωρος Τερζόπουλος : Βραβεύτηκε με το Διεθνές Θεατρικό Βραβείο Yuri Lyubimov 2020

Ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος βραβεύτηκε με το Διεθνές Θεατρικό Βραβείο Yuri Lyubimov 2020, προσθέτοντας μια ακόμα διεθνή τιμητική διάκριση στη δημιουργική πορεία του.

Το Διεθνές Θεατρικό Βραβείο θεσπίστηκε στη μνήμη του Γιούρι Λιουμπίμοφ, σπουδαίου ρώσου σκηνοθέτη και ιδρυτή του περίφημου Θεάτρου Ταγκάνκα, και απονέμεται κάθε χρόνο σε μια διεθνή προσωπικότητα του θεάτρου. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν βραβευτεί ο Ανατόλι Βασίλιεφ και ο Ταντάσι Σουζούκι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Θεατρικού Βραβείου, που συνθέτουν οι Τομπάιας Μπιανκόνε (Πρόεδρος του ΙΤΙ), Καταλίν Λιουμπίμοβα, Ναταλία Ισάεβα, Ανατόλι Βασίλιεφ, «ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του θεάτρου, διεθνώς αναγνωρισμένος για το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο. Είναι διάσημος για τις σκηνοθεσίες του στο αρχαίο ελληνικό δράμα και σε σύγχρονα έργα των σημαντικότερων Ευρωπαίων και Ελλήνων συγγραφέων. Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους ηθοποιούς. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και το Θέατρο Άττις, που ίδρυσε το 1985, έχουν παρουσιάσει μέσα σε 35 χρόνια περισσότερες από 2100 παραστάσεις σε όλον τον κόσμο.

Από το 2013 διευθύνει κάθε χρόνο το διεθνές θερινό εργαστήριο «Η Επιστροφή του Διόνυσου – Η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου» για νέους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έχει βραβευτεί με πολλά θεατρικά βραβεία. Βιβλία για τη δουλειά και τη μέθοδό του έχουν εκδοθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Τουρκικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Κινεζικά, Μανδαρίνικα, Κορεάτικα και Αραβικά. Το βιβλίο της Μεθόδου του ¨Η Επιστροφή του Διόνυσου» εκδόθηκε το 2015 κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες».

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος με την πολύχρονη έρευνα του έχει συμβάλλει σημαντικά στην μελέτη και την παραστασιολογία του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η μέθοδος εργασίας του και οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας διδάσκονται σε έδρες κλασικών σπουδών σε τριάντα πανεπιστήμια του κόσμου. Η φήμη του έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο για τη σκηνοθεσία ελληνικών τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη αλλά και σύγχρονων έργων σπουδαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων συγγραφέων. Με το Θέατρο Άττις που ίδρυσε το 1985, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 2100 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Η τελετή απονομής του βραβείου στον Θόδωρο Τερζόπουλο, λόγω της πανδημίας, μετατίθεται για το 2021.

avgi.gr