ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα για το ν/σ “μπλόκο” στις διαδηλώσεις – “Δικαίωμα σε προληπτική απαγόρευση” – Ραγκούσης: Χουντικός νόμος

Σφοδρές αντιδράσεις με επισημάνσεις ακόμη και σε επαναφορά χουντικών διατάξεων έχει εγείρει το νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων. Η αντιπολίτευση μιλάει ευθέως για αναγέννηση “χουντικού νόμου που ήταν νεκρός”. Εκτός αυτού, συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ τόνισε ότι η Αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν “ύποπτες”.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και προβλέπει ουσιαστικά περιστολή συγκεντρώσεων/ συναθροίσεων και πορειών/διαδηλώσεων.

«Σχετικά με το νομοθετικό έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί, σας γνωρίζω ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις. Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών», είπε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας.

Στο νομοσχέδιο για τις “Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” ορίζεται ο σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων που είναι η «η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως σε υπαίθριο χώρο χωρίς σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής ορισμένης περιοχής».

Μεταξύ των διατάξεων υπάρχει η υποχρέωση του οργανωτή να γνωστοποιεί στην κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εξαιρουμένων του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Ρύθμιση που παραπέμπει σε ευθεία προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Ραγκούσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβιώνει νόμο της Χούντας
Ευθείες βολές από τον Τομεαρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για πορείες και συγκεντρώσεις.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε χαρακτηριστικά:

“Στην Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί Χούντας το 1971. Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αλλά αναβιώνει τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη”.

«Διορθωτικές κινήσεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ η Αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν “ύποπτες” ότι θα καταλήξουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Ο Σ. Μπαλάσκας απάντησε θετικά στην ερώτηση αν θα υπάρχει προληπτική αξιολόγηση για το ποια πορεία ενδέχεται να καταλήξει σε παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να απαγορεύεται.

«Απ ότι έχω διαβάσει στο νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση «ναι». Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή της κάθε μεγάλης πόλης και με την Επιτροπή που θα υπάρχει θα υπάρχει μια απόφαση, η οποία θα παίρνεται από κάποιους ανθρώπους για το αν θα πραγματοποιηθεί μία πορεία ή όχι».

libre.gr