ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ιδανικό ντεμπούτο για την Airbnb στο Χρηματιστήριο

Με θριαμβευτικό τρόπο έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο ταμπλό του Nasdaq (στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) η μετοχή της Airbnb, η οποία στην παρθενική της διαπραγμάτευση υπερδιπλασίασε την αξία της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων είχε τιμολογήσει τις μετοχές της στα 68 δολάρια, όμως η τιμή ανοίγματος έφτασε στα 146.

Το γεγονός εκτόξευσης της χρηματιστηριακής της αξίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σχεδόν αξιοπερίεργο σε μια χρονιά όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει ελαχιστοποιήσει τα ταξίδια σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε αντίθεση με τις άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η ζήτηση για τα προϊόντα τους αυξάνεται μέσα στην πανδημία, η Airbnb πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του έτους κλονιζόμενη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους.

Μάλιστα, τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η Airbnb είχε σημαντική πτώση εσόδων, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα, το προηγούμενο έτος (από 3,7 δισ. δολ έπεσε στα 2,5 δισ.). Τον Απρίλιο η εταιρεία προχώρησε σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και ακύρωσε πολλά από τα προγραμματισμένα έργα και σχέδιά της, ενώ τον Μάιο απέλυσε το ένα τέταρτο των περίπου 7.600 εργαζομένων της.

Ωστόσο, η Airbnb φαίνεται πως αποδεικνύει τώρα ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για εκείνη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η Airbnb έφερε ριζικές αλλαγές στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών, ήρθε σε αντιπαράθεση με αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, έφερε αναταραχή σε τοπικές κοινωνίες και δημιούργησε μια μίνι-οικονομία βραχυπρόθεσμων φορέων ενοικίασης ακινήτων.

efsyn.gr