ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Σε άλλες χώρες και Παλαιστίνιους δόσεις εμβολίων «που δεν χρησιμοποιήθηκαν»

Σε Παλαιστίνιους και σε χώρες όπως η Ονδούρα που αναμένεται να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ θα στείλει το Ισραήλ μια «περιορισμένη ποσότητα» δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19, «που δεν χρησιμοποιήθηκαν».

Το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε τρία εκατομμύρια Ισραηλινούς, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του, ενώ διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ σε αριθμό εμβολιασμένων πολιτών. Η ταχύτητα οφείλεται στη συμφωνία με την Pfizer που επέτρεψε στο Ισραήλ να αποκτήσει σύντομα εκατομμύρια δόσεις σε αντάλλαγμα με βιοιατρικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις του εμβολίου.

Δέχεται αιτήματα βοήθειας από χώρες που ζητούν εμβόλια

«Το Ισραήλ δέχθηκε πολυάριθμα αιτήματα βοήθειας από χώρες που ζητάνε εμβόλια», ανέφερε σήμερα, σε ένα δελτίο τύπου, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διευκρινίζοντας πως το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε θέση να παράσχει μια «σημαντική βοήθεια πριν από το τέλος της εκστρατείας του εμβολιασμών».

Όμως, χάρη σε μια «περιορισμένη ποσότητα εμβολίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν και συγκεντρώθηκε τον περασμένο μήνα», το Ισραήλ αποφάσισε να «βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό της Παλαιστινιακής Αρχής και κάποιες χώρες», στέλνοντάς τους «μια συμβολική ποσότητα εμβολίων», τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Το Ισραήλ έχει ήδη στείλει τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τα οποία προορίζονταν για τις παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ΟΗΕ ζητά εμβόλια για Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Ισραήλ έχει την «υποχρέωση» να «παράσχει» εμβόλια σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε δύο εκατομμύρια κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Από την άλλη, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρθηκαν κυρίως στην Ονδούρα ως χώρα που θα πιθανόν θα λάβει δόσεις εμβολίων. Η χώρα αυτή είχε ανακοινώσει τον περασμένο χρόνο την πρόθεσή της να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε στο AFP ότι η Ονδούρα θα είναι πράγματι μία από τις χώρες που θα επωφεληθούν.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Ονδούρας γνωστοποίησε ότι αναμένει 5000 δόσεις από το Ισραήλ.

Η Τσεχία έκανε επίσης γνωστό ότι παρέλαβε ένα μικρό φορτίο από το Ισραήλ. Τον Δεκέμβριο, η χώρα είχε ανακοινώσει ότι θα προσέθετε μια διπλωματική παρουσία στο γραφείο της στην Ιερουσαλήμ.