ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα :Στο «χείλος της αβύσσου» το βαθυσκάφος «Fendhouze»

Στα 10.909 μ. έφτασε το κινεζικό βαθυσκάφος «Fendhouze» «αγγίζοντας» τον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό ωκεανό.
Την βαθύτερη κατάδυση επανδρωμένου βαθυσκάφους πραγματοποίησε το κινεζικό «Fendhouze» («Μαχητής») σταματώντας στα 10.909 μ. του πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών.

Όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο της Κίνας (CCTV), η επιστημονική αποστολή αποτελούμενη από τρεις ερευνητές, ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου και προέβαλε το πρώτο βίντεο σε απευθείας μετάδοση παγκοσμίως στο σημείο «Challenger Deep», στον δυτικό Ειρηνικό.

Η υποβρύχια κάμερα δείχνει το κινεζικό βαθυσκάφος να κινείται στα σκοτεινά νερά, καθώς το περιβάλλουν «σύννεφα από θαλάσσιο άλας».

Στο παρελθόν, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τον βυθό της Τάφρου των Μαριανών. Οι πρώτοι εξερευνητές έφθασαν εκεί το 1960, σε μια μικρής διάρκειας εξερεύνηση. Έκτοτε δεν έγιναν άλλες αποστολές, έως το 2012 και την κατάδυση του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε Αμερικανός εξερευνητής, από το 2019, οποίος έφτασε στα 10.927 μέτρα.

Το «Fendhouze», συλλέγει στοιχεία για τα «πολυάριθμα είδη και την κατανομή των ζωντανών οργανισμών» που υπάρχουν σε αυτά τα βάθη, ενώ προηγούμενες μελέτες εντόπισαν την ύπαρξη κοινοτήτων μονοκυτταρικών οργανισμών που επιβιώνουν από τα οργανικά υπολείμματα στο βάθος των ωκεανών και ελάχιστους «μεγάλους ζωικούς οργανισμούς».

avgi.gr