ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντοζαμάνης για τις σούπερ μάσκες: Έγινε παρεξήγηση στο μέγεθος

Για παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος πριν τη συρραφή έκανε λόγο για το θέμα με τις τεράστιες μάσκες που διανεμήθηκαν στους μαθητές ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ενημερώνοντας για την πορεία του κορονοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις διαστάσεις που είχαν οι μάσκες για τους μαθητές αποτελεί παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι οι προδιαγραφές για τις μάσκες των μαθητών είναι ξεκάθαρες και βασίζονται στα διεθνή πρότυπα. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα διορθωθεί και η αρμόδια επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών, οι οποίες “είναι ξεκάθαρες και θα είναι ίδιες, διότι βασίζονται στα διεθνή πρότυπα”.

Εξήγησε δε, ότι αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας, ήταν να διαβιβάσει τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες για να προχωρήσουν στο διαγωνισμό. “Χθες (σ.σ. 14.09.2020) είχαμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές”, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Κονταζαμάνης: Ενίσχυση του συστήματος υγείας
Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από την αύξηση των νοσηλειών με Covid – 19, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε, ότι υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός να αυξηθούν οι ΜΕΘ αποκλειστικά για τους νοσούντες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά. Επανέλαβε επίσης, ότι το σύστημα υγείας δεν κλείνει, λειτουργούν όλες οι δομές, και δίνεται προτεραιότητα σε ομάδες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας (ογκολογικοί ασθενείς, ευπαθείς ομάδες). “Έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία από το πρώτο κύμα πανδημίας, προκειμένου να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος υγείας, τόσο σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, όσο και σε απλές κλίνες”.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επανέλαβε ότι και σαφώς παίζει ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, όπως είπε, διαχειρίστηκαν αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού. Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 300 Κέντρα Υγείας και οι κάτοικοι της περιφέρειας απευθύνθηκαν σε αυτά, όπως επίσης και στους γιατρούς της ΠΦΥ, τους συμβεβλημένους γιατρούς, σε ιδιώτες στην ΠΦΥ.

“Λειτούργησε το σύστημα αυτό. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας από την πρωτοβάθμια, διότι άντεξε η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας”, κατέληξε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ