ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: SOS για τα εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια και τον συνωστισμό στα πανηγύρια

Στα 43… σκαρφάλωσαν την Δευτέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τα 36 από αυτά να είναι εισαγόμενα από τον Προμαχώνα, αριθμός ενδεικτικός του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφουν οι βαλκανικές χώρες.

Τα περιστατικά του κορονοϊού σε Σέρβους υπηκόους που εντόπιζαν οι ελληνικές Αρχές ήταν σημαντικά σε αριθμό – 20 από τα 36 χθεσινά αφορούν σε πολίτες προερχόμενους από τη Σερβία – γι’ αυτό και αποφασίστηκε το «μπλόκο» της εισόδου στη χώρα μας.

Πολλαπλά περιστατικά δηλώνονται και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας αποδεικνύει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα καθοδηγήσουν το «άνοιξε – κλείσε» στον τουρισμό, χωρίς τίποτα ωστόσο να είναι δεδομένο.

Ουρές στον Προμαχώνα, πριν κλείσουν τα σύνορα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η πλέον «κόκκινη» χώρα της Ευρώπης η Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται να συνδέεται τουριστικά με την Ελλάδα από την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου. Και ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα είναι το κυρίως «μέτωπο» που πρέπει να διαχειριστούν οι επιστήμονες, ο συγχρωτισμός σε γλέντια και πανηγύρια είναι το άλλο.