ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έξι μήνες μετά τον υπόλοιπο κόσμο η Σουηδία επιβάλει τις μάσκες προσώπου

Στροφή 180ο πραγματοποιούν οι αρχές στη Στοκχόλμη και άλλες περιοχές της Σουηδίας συστήνοντας στους πολίτες τη χρήση μάσκας προσώπου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πλέον το τρίτο κύμα επέλασης του ιού.

Η αλλαγή των συστάσεων που βάζει τέλος στον προηγούμενο σκεπτικισμό των αρχών της χώρας συμπίπτει με την αύξηση των ποσοστών μετάδοσης. Σήμερα, Τρίτη, οι αρχές της Στοκχόλμης συνέστησαν τη χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, όχι μόνο σε ώρες αιχμής, αλλά ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον συστήνουν τη χρήση της σε καταστήματα και γραφεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 27% την περασμένη εβδομάδα στη σουηδική πρωτεύουσα, ενώ πριν από λίγο καιρό η Στοκχόλμη βρέθηκε στα όρια εξάντλησης των μονάδων εντατικής θεραπείας. Η νέα έξαρση του ιού ανάγκασε την κυβέρνηση της Σουηδίας να επανεξετάσει την προσέγγισή της και το κοινοβούλιο θέσπισε νομοθεσία τον περασμένο μήνα για να επιτρέψει αυστηρότερους περιορισμούς πανδημίας.

Η στάση της Σουηδίας για τις μάσκες προσώπου υπήρξε αμφιλεγόμενη εδώ και πολύ καιρό, με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντρες Τενγκελ να αμφισβητεί επανειλημμένα την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, μετά σχεδόν ένα χρόνο συζητήσεων και αντεγκλίσεων οι μάσκες φαίνεται πως κυριαρχήσουν και στην καθημερινότητα της Σουηδίας.

«Πρέπει να αυξήσουμε κατά πολύ τη χρήση μάσκας προσώπου», δήλωσε η Maria Rotzen Ostlund από την ομάδα ελέγχου διασποράς του ιού . «Ωστόσο, οι μάσκες προσώπου είναι συμπληρωματικό μέτρο και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρείται η απόσταση», πρόσθεσε η ίδια.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας έχει αμφισβητήσει εδώ και πολύ καιρό το μέτρο για τη γενικευμένη χρήση μάσκας προσώπου εκτιμώντας ότι δεν είναι αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς δημιουργεί στους χρήστες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που θέτει σε κίνδυνο την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Ωστόσο, η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της χώρας δημοσίευσε έκθεση με την οποία υποστηρίζει ότι η χρήση μάσκας προσώπου συνιστά ουσιαστικό τρόπο ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού.