ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός : Οι ειδικοί διαψεύδουν και δείχνουν τις ευθύνες

Μέλος της επιτροπής διαψεύδει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για σταδιακή άρση του lockdown»
Τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» δείχνει η βελόνα της κυβερνητικής πυξίδας στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Τορπίλη» στην επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με αιχμή ένα τηλεοπτικό πρωθυπουργικό μήνυμα που θα περιγράφει τον «χάρτη εξόδου» από τη γενική καραντίνα, αποτελεί η επισήμανση του μέλους της επιτροπής των ειδικών Μάριου Λαζανά ότι «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη σταδιακή άρση του lockdown. Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα. Είναι τραγικό το νούμερο των νεκρών».

Ο Πέτσας δεν άκουσε την εισήγηση των ειδικών

Την εισήγηση δε των επιστημόνων, όπως είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ, για «μη οριζόντια άρση» των περιοριστικών μέτρων «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό» επιβεβαίωσε ο Νίκος Βατόπουλος. «Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας. Την αρνητική προσέγγιση του Μαξίμου ωστόσο, ελέω πιθανών αντιδράσεων από γαλάζιους βουλευτές και επαγγελματικούς φορείς των περιοχών που θα παραμείνουν σε καραντίνα, αποτύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δούμε σ’ αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών». Ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε μάλιστα, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ν. Βατόπουλου, ότι «δεν έχουμε τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς»!

Οι ιδιώτες επιλέγουν ασθενείς

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό, μπροστά στις κάμερες, να επισκεφτεί τα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία της πόλης. «Κόλαφο» για τις κυβερνητικές ολιγωρίες αποτελούν ωστόσο οι καταγγελίες που προέρχονται από τη δεξαμενή των επιστημόνων. «Η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να στηρίξει το ήδη αποδυναμωμένο ΕΣΥ για να μην βλέπουμε αεροδιακομιδές ασθενών από τη Δράμα στην Αθήνα» τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Στρατής Πλωμαρίτης, διευθυντής ΕΣΥ και πρώην διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης. Προέβη μάλιστα στη σοκαριστική αποκάλυψη ότι «μέσα στο Ιπποκράτειο γιατρός του Διαβαλκανικού έκανε επιλογή των περιστατικών που θα πάνε στο ιδιωτικό νοσοκομείο, την ώρα που οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν επιλογή ποιον θα διασωληνώσουν και ποιον όχι».

Έπρεπε να τα είχαμε κάνει από το καλοκαίρι

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αφού έψεξε την κυβερνητική αργοπορία, καθώς «αν είχαμε κάνει το lockdown από τις 20 Οκτωβρίου, θα ήμασταν τώρα στα 200 – 300 ημερήσια κρούσματα», απέδωσε την αύξηση των θανάτων «στην πίεση του ΕΣΥ». Όπως τόνισε σε αιχμηρό τόνο, «υπάρχουν ελλείψεις στις κλινικές σε υλικοτεχνική υποδομή. Αυτά θα έπρεπε να το είχαμε κάνει από το καλοκαίρι»…

Οι ΜΕΘ πιέζουν την Πάτρα

Νέα εστία του κυβερνητικού πανικού αποτελεί η Πάτρα ενόψει των εορτασμών του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επικοινωνίας με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τόνισε «την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων», παρατηρώντας «ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση». Τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ακύρωσε ωστόσο το μέλος της επιτροπής ειδικών Χ. Γώγος δηλώνοντας σε τοπικά ΜΜΕ ότι «η περιοχή δεν έχει επιδημιολογικά δεδομένα τέτοια που να δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Αναφέρθηκε δε «στη νοσοκομειακή πίεση» ως «μόνο πρόβλημα», καθώς «στις ΜΕΘ έχουμε περιστατικά και από άλλες περιοχές»!

Έβδομος κωδικός SMS

Τέλος, στη δέσμευση ότι δεν «υπάρχει ενδεχόμενο ‘κόφτη’ στα SMS» προχώρησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη σκιά των δηλώσεων, προ δύο εβδομάδων, του Στέλιου Πέτσα περί 1 εκατομμυρίου μηνυμάτων «κατά προσέγγιση» για άθληση. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν απέκλεισε την εισαγωγή έβδομου κωδικού για μετακίνηση με κατεύθυνση το λιανεμπόριο «αν το ζητήσουν οι ειδικοί».

avgi.gr