ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Η οικονομία θα χρειαστεί χρόνια για να ξεπεράσει την κρίση

Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί χρόνια προκειμένου να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοφωνοϊού, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία τόνισε ότι το σοκ στην οικονομία από την πανδημία είναι μεγαλύτερο από εκείνο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, ή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, ενώ χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους» τις εκτιμήσεις ότι τα κράτη θα ανακάμψουν γρήγορα.

Ο Άνχελ Γκουρία εκτίμησε παράλληλα ότι πρόσφατοι υπολογισμοί, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί στο 1,5% λόγω της πανδημίας, φαίνονται ήδη πολύ αισιόδοξοι.

Αν και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα κλείσουν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν, ο κ. Γκουρία εκτιμά ότι τα κράτη θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης «για χρόνια».

Εκτίμησε επίσης ότι αρκετές από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη θα βυθιστούν σε ύφεση.

«Ακόμα κι αν δεν έχουμε ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έχουμε μηδενική ή αρνητική μεγέθυνση σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων αρκετές από τις μεγαλύτερες, και για αυτό όχι μόνο θα έχουμε χαμηλή ανάπτυξη φέτος, αλλά και θα καταστεί πιο χρονοβόρο να ανακάμψουμε στο μέλλον» εκτίμησε.

protothema