Featured ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Κόντρες μαζί με τα «χρόνια πολλά» στο δημοτικό συμβούλιο του Βόλου

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Αχιλ. Μπέος, χαρακτηρίστηκε “λίγος, μικρός και ανεπαρκής” για το θέμα του πανθεσσαλικού

Κόντρες, επιθέσεις και αρκετά νεύρα, εκ μέρους του Αχιλλέα Μπέου, περιελάμβανε το «μενού» του πρώτου δημοτικού συμβουλίου της χρονιάς στο δήμο του Βόλου. Η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του πανθεσσαλικού μετατράπηκε σε μία καθολική κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής και αμφισβητήθηκε έντονα η ικανότητά της να διαχειρίζεται μεγάλα έργα και υποδομές. Ο ίδιος ο Δήμαρχος, εμφανίστηκε πρώτη φορά σε τηλεδιάσκεψη, όχι μόνο για να ευχηθεί «χρόνια πολλά» αλλά και για να επιτεθεί στις μειοψηφίες, ενώ και εκείνες με τη σειρά τους, του απάντησαν σε εξίσου έντονους τόνους.

Η σύμβαση παραχώρησης του πανθεσσαλικού από την ΕΤΑΔ στον δήμο Βόλου εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, καθώς όλες οι αντιπολιτεύσεις ψήφισαν είτε «λευκό» είτε αρνητικά.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση, η οποία ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα σε διάρκεια, ήταν δύο: αφ’ ενός το πανθεσσαλικό και αφ’ ετέρου οι εξελίξεις με το δικαστικό Μέγαρο.

Kornilios Sarantioglou

Παίρνοντας το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Βόλου, απάντησε στις επικρίσεις για την απουσία μελέτης, επιτέθηκε στις προηγούμενες δημοτικές Αρχές και το «σάπιο, βρώμικο και άθλιο πολιτικό σύστημα» που χρέωσε τον δήμο και έκανε μελέτες για να παίρνει δάνεια, τα οποία τώρα αποπληρώνει η δημοτική αρχή. Ο Αχιλ. Μπέος είπε ότι κανείς μέχρι τώρα δεν ασχολούταν με τα συμφέροντα του δήμου και πως η σύμβαση για το πανθεσσαλικό θα φέρει έσοδα 600.000 ευρώ από την ΕΤΑΔ που θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του χώρου. «Να μην τρελαθούμε, δεν θα πάρουμε το πανθεσσαλικό; Αντί να μας πειτε μπράβο… τι μελέτη να κάνουμε; Η δημοτική Αρχή έχει τις γνώσεις, οι μόνες γνώσεις που δεν έχει είναι να κάνει οικονομικές μελέτες για να παίρνει δάνεια, να χρεώνει τον δήμο και να τα πληρώνουν άλλοι. Είστε τυχεροί που δεν έχει δημοτικό συμβούλιο, θα γυρνάγαμε σίριαλ, θα κλαίγαμε από τα γέλια», είπε αρχικά, ενώ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες για τη χρήση από τον εργολάβο δημοτικών αυτοκινήτων για τον απομάκρυνση του εορταστικού φωτισμού. «Χρησιμοποιήθηκε δύο τρεις ώρες το φορτηγό του δήμου. Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα και είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε έγκαιρα τον φωτισμό, γι αυτό συμβάλλαμε από μόνοι μας. Ποιον θα ρωτήσουμε, εσάς; Όλο αηδίες ρωτάτε, ρωτήστε κάτι σημαντικό, κάντε μία πρόταση για την πόλη», ανέφερε αρχικά.

Διαχειριστική ανεπάρκεια

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος – ανατροπή – δημιουργία» που κατηγόρησε την ΕΤΑΔ ότι θέλει να «φορτώσει» το πανθεσσαλικό στον δήμο Βόλου με «ευτελή προίκα» και χαρακτήρισε την υπόθεση προκλητική.

Ο κ. Απ. Παπαδούλης κατέθεσε σειρά ερωτημάτων, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του πανθεσσαλικού, τις δπάνες συντήρησής του και το διαχειριστικό σχέδιο που υπάρχει και κατέληξε πως «η διαχειριστική ικανότητα της δημοτικής αρχής και η εμπιστοσύνη που εμπνέει είναι στοιχεία ανύπαρκτα», φέρνοντας ως παράδειγμα το πάρκινγκ της Φιλελλήνων και το Δικαστικό Μέγαρο.

Για το δικαστικό Μέγαρο

Ο κ. Μπέος απάντησε, μεταξύ άλλων, και για το Δικαστικό Μέγαρο, επαναλαμβάνοντας πως είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι του Δήμου, ο οποίος απλώς συνδράμει προτείνοντας τον χώρο που θα αναγερθεί.

Για το κόστος συντήρησης του πανθεσσαλικού, είπε ότι οι 600.000 ευρώ που δίνει η ΕΤΑΔ αρκούν για να καλυφθεί το 90% των εξόδων, ενώ δεν έκρυψε πως και ο δήμος θα συμβάλλει οικονομικά, όπως κάνει με όλα τα κτίρια που έχει στην ιδιοκτησία του.

Η ΕΤΑΔ θέλει να «ξεφορτωθεί» το Πανθεσσαλικό

Αντίστοιχη με του κ. Παπαδούλη ήταν η τοποθέτηση και του επικεφαλής της «Μαζί για τον Βόλο» ο οποίος επίσης υποστήριξε πως η ΕΤΑΔ θέλει να «ξεφορτωθεί» το πανθεσσαλικό παραχωρώντας το στον δήμο. «Ο Δήμος Βόλου στη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων έχει πάρει κάτω από τη βάση» είπε μεταξύ άλλων ο Ιάσονας Αποστολάκης, προτείνοντας τη σύσταση φορέα, με τη συμμετοχή αθλητικών συλλόγων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επίσης, για το δικαστικό Μέγαρο, πρότεινε να γίνει νέα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου θα παρουσιαστούν κι άλλες εναλλακτικές για τη χωροθέτησή του, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της χρηματοδότησης.

Με τη σειρά της, η επικεφαλής της «Βόλος – έξυπνη πόλη», Νάνσυ Καπούλα, τόνισε ότι θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει σε νέα, πιο συμφέρουσα γι αυτόν, διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ, λέγοντας πως με τον τρόπο που γίνεται η παραχώρηση ενέχει μεγάλο ρίσκο για τον δήμο Βόλου και πως δεν αποτελεί εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του σταδίου.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απόστολος Ριζόπουλος, κατηγόρησε τον Αχιλλέα Μπέο ότι είναι «ο πιο συστημικός δήμαρχος που έχει περάσει από την πόλη» και πως είναι απών από τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες. Για την σύμβαση παραχώρησης, είπε ότι υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των σταδίων, και πως πρέπει ν το απολαμβάνουν δωρεάν οι πολίτες. «Ο Δήμος «καθαρίζει τη μπουγάδα» εκ μέρους της κυβέρνησης και θα το πληρώσουμε εμείς. Έχει λερωμένη τη φωλιά του ο Μπέος. Έχει μετατρέψει τον δήμο σε επιχείρηση. Είναι λίγος, είναι μικρός, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Τελικά, η έγκριση της σύμβασης πέρασε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Η κ. Καπούλα ψήφισε «λευκό», ενώ οι άλλες τρεις παρατάξεις αρνητικά.