ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Τον Φεβρουάριο νέες ΜΕΘ στο «Ιπποκράτειο»

Την ώρα που η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ασφυκτική σε όλη την Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη πως στο «Ιπποκράτειο» θα προστεθούν 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ, με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φεβρουαρίου.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ότι «γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε λίγες κλίνες ΜΕΘ στην πατρίδα μας. Ξέρετε πολύ καλά τι τεράστια προσπάθεια έγινε ώστε να αναπτυχθούν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Οι γιατροί, στη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό είπαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα περιστατικά, εκτός της πανδημίας, και ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε απλά στην εξής παρατήρηση:

«Έτσι είναι. Κάνετε μια σπουδαία δουλειά. Και θέλω να τονίσω ότι δεν σταμάτησαν -το έχω πει πολλές φορές- οι Έλληνες να αρρωσταίνουν από άλλες ασθένειες λόγω COVID. Και είναι πολύ σημαντικό το Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται από τη μια στην πανδημία και από την άλλη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, πόσω μάλλον συμπολίτες μας οι οποίοι είναι από τη φύση τους ευάλωτοι, έχουν ανάγκη από τακτική, εβδομαδιαία υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε και τα δύο, οπότε δεν θέλω να ξεχνάμε ότι πίσω από τον COVID υπάρχει και ένα ΕΣΥ το οποίο ασχολείται με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες».

Υποσχέθηκε «αμέριστη στήριξη στο ΕΣΥ»
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή εκφράζοντας την… βαθιά του υποχρέωση συμπληρώνοντας πως «η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως «το ΕΣΥ πιέστηκε και πιέζεται» αλλά εκτίμησε πως «αντέχει και θα αντέξει». «Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας» είπε.

Με… ελπίδες και ευχολόγια
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το «πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ειδικά στο προσωπικό του Ιπποκρατείου. Ξέρω τι έχετε κάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Ξέρετε ότι και η πολιτεία έχει σταθεί δίπλα στο νοσοκομείο, το έχει ενισχύσει με παραπάνω προσωπικό, αυτή ήταν η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Παράλληλα, εξέφρασε στην ελπίδα «να είναι η πρώτη και μακάρι να είναι η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση και ειδικά στους ειδικευόμενους πέσατε στα βαθιά αλλά ξέρω ότι κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

»Πραγματικά εύχομαι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ποτέ μία τέτοια κρίση, αλλά αν ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί κι αυτό που πρέπει, από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, μέχρι τους απλούς πολίτες από τους οποίους δεν ζητάμε πολλά πράγματα» είπε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίζει την ανάγκη «να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εκτός και εντός σπιτιών, να βρίσκονται με την οικογένειά τους. Θα την ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και όσο πιο σύντομα την ξεπεράσουμε, τόσο λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα έχουμε».

efsyn.gr