ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Λάρκο: Σφίγγει η θηλιά – Ανησυχία στη ΔΕΗ για το μεγάλο χρέος

Η βιομηχανία συνεχίζει να μην καλύπτει τις υποχρεώσεις της – Πίστωση χρόνου από την διοίκηση της ΔΕΗ

Δίμηνη παράταση στην υπόθεση της Λάρκο και πίστωση χρόνου για την νέα διοίκηση έδωσε η ΔΕΗ μολονότι η βιομηχανία νικελίου εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της και να μην τηρεί τις συμφωνίες της.

Η υπόθεση της προβληματικής βιομηχανίας, την πολιτική διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, απασχόλησε τις προηγούμενες μέρες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Εκεί αποφασίστηκε εν μέσω σοβαρών επιφυλάξεων να δοθεί χρόνος ανασυγκρότησης της επιχείρησης υπό την νέα διοίκηση, μολονότι οι πληρωμές Σεπτεμβρίου δεν ικανοποιήθηκαν, υπερβαίνοντας πλέον τα 310 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα θα επανέλθει στο ΔΣ σε επόμενη συνεδρίαση.

Η Λάρκο δεν κατάφερε να τηρήσει ούτε την προηγούμενη συμφωνία, στην οποία είχε οδηγηθεί από τη διοίκηση Παναγιωτάκη και υπό την απειλή της άρσης της εκπροσώπησης από την ΔΕΗ. Toν ίδιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσει και τώρα αλλά η διοίκηση της εταιρείας κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση αποφάσισε να μην κατεβάσει τον διακόπτη και να εξαντλήσει την επιείκειά της.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβίωση του σχεδίου σωτηρίας της Λάρκο που είχε καταρτιστεί το 2014 για να προχωρήσει στην εξυγίανση της δεύτερης πιο προβληματικής επιχείρησης μετά τη ΔΕΗ. Η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή και διευθύνων σύμβουλο τον κ. Σπύρο Τζίτζο, με μεγάλη εμπειρία στον μεταλλευτικό κλάδο βάζει σε άμεση προτεραιότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Το πρώτο και βασικό «αγκάθι» για τη Λάρκο παραμένει το θέμα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης σε πρόσφατη άτυπη ενημέρωση ανέφερε ότι με το καθεστώς λειτουργίας που διέπει για χρόνια τη βιομηχανία λόγω της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της αγοράς για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα έπρεπε να πληρώσει για δικαιώματα εκπομπών σήμερα ακόμη και 100 ευρώ τον τόνο!

Το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η αναβίωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης που ανέστειλε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση της Κομισιόν.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα. Όπως αναφέρουν οι 1.200 εργαζόμενοι θα υπογράψουν συμβάσεις με το νέο επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2015.

Πηγή: newmoney.gr