ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Μέρα25 Μαγνησίας: Οι λαϊκές αγορές στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ασκεί το Μέρα25 Μαγνησίας, που αναφέρει πως το κράτος «ξαναγυρνά στη δεκαετία του ’50 και τον μπάρμπα στην Κορώνη».

Όπως σημειώνει, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, στις γειτονιές όλης της Ελλάδας, αν θες να βρεις φτηνά και ποιοτικά είδη διατροφής, πας στη λαϊκή αγορά. Ειδικά όσοι έμειναν άνεργοι ή με μια πετσοκομμένη σύνταξη, και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, πηγαίνουν στη λαϊκή αργά το μεσημέρι. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Η σχέση καταναλωτή – παραγωγού στη λαϊκή είναι και μια σχέση προσωπική. Άλλωστε, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πιο αδύναμους πολλές φορές, όπως πρόσφατα με τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας.

Τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο και τη λαϊκή. Τη μοναδική αγορά που λειτουργεί πραγματικά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης υπέρ του καταναλωτή. Την αγορά που δεν λειτουργεί με πρακτικές καρτέλ όπως οι αλυσίδες σουπερ-μάρκετ. Την αγορά όπου ο παραγωγός μπορεί να πουλά τα προϊόντα του απευθείας χωρίς την εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες.

Και συνεχίζει το Μέρα25:

–Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή;

Με το νέο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη που περιέχει διατάξεις όπως:

–Δυνατότητα μεταβίβασης αδειών σε εταιρείες

Δηλαδή κατάργηση μετά από 100 χρόνια της ουσίας της λαϊκής αγοράς που είναι η άμεση, αδιαμεσολάβητη σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή, και είσοδος των εταιρειών, νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακές πρακτικές.

–Αφαίρεση άδειας αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής.

Δηλαδή για τον Υπουργό, φταίει ο παραγωγός για την αναδουλειά κι αντί να στηριχτεί, τιμωρείται κι από πάνω με αφαίρεση άδειας.

–Πληρωμή τελών ανεξάρτητα από την παρουσία του παραγωγού στη λαϊκή τη συγκεκριμένη μέρα.

Δηλαδή ένας επαγγελματίας που δεν έχει καν τη δυνατότητα να αρρωστήσει και να αποζημιωθεί για την εργασία του, πρέπει να πληρώνει και τέλη τις ημέρες που χάνει το μεροκάματο.

–Πλειστηριασμό θέσεων και αδειών

Δηλαδή το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά απευθείας στους καταναλωτές μετατρέπεται σε εμπόρευμα που εκπλειστηριάζεται, με συνέπεια την εύνοια του οικονομικά ισχυρότερου.

–Ανάκληση της άδειας για 6 μήνες λόγω μη έκδοσης 3 αποδείξεων

Δηλαδή εκτός από το πρόστιμο στην εφορία, για 3 αποδείξεις πετάει για 6 μήνες εκτός δουλειάς τους βιοπαλαιστές, τη στιγμή που γίνεται πάρτυ νόμιμης φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές με τις off-shore. Το ίδιο κάλπικο αφήγημα των μνημονίων που η απόδειξη για την τυρόπιτα που δεν έκοψες έφταιγε για τη χρεοκοπία της χώρας και όχι η διαπλοκή τραπεζών και μεγαλοεργολάβων.

–Υποχρέωση των παραγωγών να στέλνουν στις 7 το πρωί ποσότητες και τιμές εκκίνησης

Δηλαδή, αντί για την υποχρέωση της πολιτείας να παρακολουθεί τη συνολική εικόνα της αγοράς, την ώρα που ο παραγωγός στήνει τον πάγκο του, πρέπει να κάνει κάτι που δεν υποχρεούται κανένα εμπορικό κατάστημα να κάνει. Αλήθεια, τα σούπερ μάρκετ που κερδοσκόπησαν αισχρά με τις μάσκες και τα αντισηπτικά και που έχουν άφθονο προσωπικό, έστειλαν ποσότητες και τιμές στο Υπουργείο; Και το Υπουργείο τι έκανε για την αισχροκέρδειά τους;

–Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών και επιτροπών χορήγησης θέσεων

–Δηλαδή αντί για αυτοδιοίκηση των λαϊκών αγορών, ένα ακόμα παραθυράκι για κομματικό έλεγχο.

Αντί να πηγαίνουμε μπροστά σαν κράτος, ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του ‘50 με τα ρουσφέτια και τον «μπάρμπα στην Κορώνη». Το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά τα προϊόντα του μετατρέπεται σε προνόμιο που απονέμει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας.