ΚΑΙΡΟΣ

Μίνι φθινόπωρο τις επόμενες ημέρες

Έντονο κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει την χώρα μας το διάστημα 5 – 10 Αυγούστου. Βαρομετρικό χαμηλό δημιουργήθηκε ανοικτά της βόρειας Ιταλίας με την βοήθεια των ψυχρών μαζών που κάνουν βόλτες μέρες τώρα στον βόρειο Ατλαντικό και δημιουργούν αστάθειες.

Ένα μίνι φθινοπωρινό κομμάτι θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με έντονες ισχυρές βροχοπτώσεις, τοπικά έντονες καταιγίδες, έντονες χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Αρχικά οι περιοχές που θα δώσει έμφαση το χαμηλό θα είναι οι εξής: Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία κυρίως η δυτική και η ανατολική, Σποράδες, Βόρεια Ελλάδα, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ήπειρος και Αττικοβοιωτία. Οι προαναφερθείσες περιοχές θα φλερτάρουν με τα έντονα και τοπικά ισχυρά φαινόμενα.

Από αύριο θα ξεκινήσει να επηρεάζει το κύμα κακοκαιρίας, πρώτα στο Ιόνιο με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις και σιγά σιγά σταδιακά μέχρι τις βραδινές ώρες θα «περπατήσει» ανατολικά και θα πάρουν σειρά η Θεσσαλία και η βόρεια Ελλάδα με έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες ή μπόρες. Η κορύφωση των φαινομένων και η εξάπλωση του χαμηλού σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μας θα είναι το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Ισχυροί βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Όσο αναφορά τώρα στη Μαγνησία, αναμένεται να δεχθεί μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων το Σάββατο, κυρίως, καθώς θα επικρατεί έντονος καιρός με καταιγίδες ανά διαστήματα ισχυρές. Πέμπτη και Παρασκευή θα περιορίζονται βροχοπτώσεις και τοπικές μπόρες μέσα στο 24ωρο της ημέρας. Πτώση της θερμοκρασίας θα έχουμε η οποία θα γίνει αρκετά αισθητή στην ατμόσφαιρα από την Πέμπτη και μετέπειτα με τον υδράργυρο να μην ξεπερνάει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας.

Όπως προαναφέρθηκε, θα υπάρξει χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεχομένως πρέπει να δοθεί προσοχή από τους αγρότες για την προφύλαξη των καλλιεργειών τους. Πλημμυρικά φαινόμενα θα δημιουργηθούν κυρίως στις ευπαθείς περιοχές με αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει και υπερχείλιση των υδάτων.

Ένα ισχυρό χαμηλό έχει ξεκινήσει το ταξίδι του και ετοιμαζόμαστε να το υποδεχθούμε. Προσοχή στους αγρότες, δεν επιχειρούμε να πάμε στα χωράφια μας εν ώρα κακοκαιρίας, ειδικά όταν επικρατεί ηλεκτρική εκκένωση υπάρχει κίνδυνος να μας χτυπήσει κεραυνός. Περιορίζουμε τις εξόδους μας και προφυλάσσουμε διάφορα αντικείμενα σε εξωτερικούς χώρους που μπορεί να γίνουν η αιτία κάποιου τραυματισμού.

Ασυνήθιστη ψυχρή λίμνη για την εποχή θα καταφέρει να μας δώσει μια μυρωδιά μίνι φθινοπώρου.

Πρόγνωση Καιρού: Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος Μάριος Τζανιδάκης.

Πηγή: okairosstonvolo