ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Μαζικό συλλαλητήριο στον Βόλο κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Με παλμό και δυναμισμό πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των ταξικών σωματείων σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Βόλο.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και των επιπτώσεων που θα έχει στους εργαζόμενους.

Η Χρυσούλα Τασολάμπρου μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας” στο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων: “Όσοι ονειρεύονται εργαζόμενους-δούλους τον 21ο αιώνα για τα κέρδη των αφεντικών λογαριάζουν ξανά χωρίς τον ξενοδόχο.
Ούτε τα «επιχειρήματα» που παίζουν σαν χαλασμένη κασέτα για το φιλεργατικό και «παρεξηγημένο» νομοσχέδιο-έκτρωμα,
Ούτε η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, οι μηνύσεις, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων για τις «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες,
Ούτε οι «άσπονδοι» φίλοι των εργατών που μιλούσαν για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, Τίποτα από αυτά δεν στάθηκε ικανό να κόψει το μεγάλο απεργιακό ποτάμι που κατέκλυσε την Αθήνα και πάνω από 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου ότι εναρμονίζεται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι: “Στη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 6 του Ιούνη, επέμεναν να απαριθμούν τα δήθεν θετικά του νομοσχεδίου, λες και ήταν κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Σε αυτή την συνεδρίαση οι επαναστατικές κορώνες του προέδρου του ΕΚΒ περίσσεψαν, μιλώντας για απεργιακή κλιμάκωση μετά τις 10 Ιούνη, προσπαθώντας να καλύψει την κωλυσιεργία της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για την προκήρυξη απεργίας. «Το ΕΚΒ θα πρωτοτυπήσει σε όλη την Ελλάδα», φώναζε, τάζοντας …μεγάλους αγώνες!
Μόλις έφτασε αυτή η ώρα της κλιμάκωσης τι κάνουν η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και το προεδρείο του ΕΚΒ που τη στηρίζει; Για άλλη μια φορά τα μάζεψαν και βιάστηκα να λήξουν τις κινητοποιήσεις καλλιεργώντας την ηττοπάθεια…. ! Αρνήθηκαν να προκηρύξουν απεργία σήμερα 16 Ιούνη, τώρα την κρίσιμη στιγμή, μπροστά στη ψήφιση του νομοσχεδίου στη βουλή! Με επιχειρήματα που θα ζήλευαν ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση και οι εργοδότες, αδειάζουν τους εργαζόμενους και υπονομεύουν των αγώνα μας. Τα λόγια τα μεγάλα τα πήρε ο …αέρας της εργοδοσίας και της κυβέρνησης! Για άλλη μια φορά ξεπουλάνε την πάλη όλων των εργαζομένων, στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις των εργοδοτών.

Ο Δημήτρης Μαριεττάκης πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι “το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Είναι ένα έκτρωμα βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ. Σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καταργεί το οκτάωρο, θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες, θεσπίζει τη 10ωρη και 12ωρη εργασία, επεκτείνει την ευέλικτη εργασία, τη δουλειά τις Κυριακές, και φέρνει επιπλέον χτυπήματα στις συλλογικές συμβάσεις, στο δικαίωμα της απεργίας και στη συνδικαλιστική δράση.

Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο, για να εξασφαλίσει την ανάκαμψή του, δηλαδή τα κέρδη του. Γι’ αυτό γενικεύονται νέες, εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή ζωή. Γι’ αυτό συμπιέζεται κι άλλο η τιμή της εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν μία και καλή με το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την συνδικαλιστική δράση. Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ανάγκη από εξαθλιωμένους εργαζόμενους.

Στην σημερινή εποχή με την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας, το προοδευτικό είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους, με σύγχρονους όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του προηγούμενου αιώνα για να κερδίζουν περισσότερα οι λίγοι”.