ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν εναντίον Λεπέν στην κόψη του ξυραφιού

Σχεδόν ισόπαλα βγαίνουν στις δημοσκοπήσεις εν όψει ευρωεκλογών στη Γαλλία το κυβερνών κόμμα «Δημοκρατία Εμπρός» και το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός», ενώ μόλις το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν πρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες. Ο Μακρόν καταγγέλλει τη Λεπέν για «σχέδιο διχασμού» και «στοιχηματίζει» στην οικολογία για να ανακάμψει
Η επίσημη εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου άρχισε στη Γαλλία μόλις την περασμένη Δευτέρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία του κυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) και του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» (RΝ).

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις κατά της νεοφιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής πολιτικής του, αποφάσισε να ηγηθεί προσωπικά της προεκλογικής εκστρατείας, γιατί ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τσουχτερής ήττας στις ευρωεκλογές.
Σε δημόσιες εμφανίσεις του τονίζει τον κίνδυνο του λαϊκισμού και δηλώνει «θα δώσω όλη μου την ενέργεια, έτσι ώστε ο “Εθνικός Συναγερμός” να μην είναι στην πρώτη θέση».

Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε το «σχέδιο διχασμού» που προωθεί η Ακροδεξιά. «Δεν νομίζω ότι είναι μυστικό, να πούμε ότι ο “Εθνικός Συναγερμός” υποστηρίζει την αποδόμηση της Ευρώπης. Εγώ είμαι πατριώτης, Γάλλος και Ευρωπαίος. Αυτοί είναι εθνικιστές. Οπως ανέφερε ο Φρανσουά Μιτεράν σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του, “ο εθνικισμός είναι πόλεμος”», τόνισε.

Η προσωπική κινητοποίησή του στην προεκλογική εκστρατεία προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας οφείλει να είναι υπεράνω των κομμάτων, ενώ ο Μακρόν αναβιώνει την πόλωση των προεδρικών εκλογών του 2017 και τη σκληρή μονομαχία του με τη Μαρίν Λεπέν.

Αποχή-ρεκόρ
Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ρεκόρ αποχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο 40% των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαΐου.

Στις φετινές ευρωεκλογές σημειώνεται ένα ρεκόρ 34 ψηφοδελτίων που θα έχουν ως συνέπεια τον «διασκορπισμό» των ψήφων.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τη «χρήσιμη ψήφο» για να αποτρέψουν τη νίκη του λεπενικού κόμματος ή θα επιλέξουν τον «διασκορπισμό» των ψήφων τους στα μικρά κόμματα.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι, αν το κυβερνητικό κόμμα υποστεί εκλογική πανωλεθρία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ θα πληρώσει τα σπασμένα και θα παραιτηθεί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σήμανε συναγερμό στο κόμμα του και κάλεσε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και τους υπουργούς να κινητοποιηθούν, να υποστηρίξουν τους υποψήφιους του μακρονικού κόμματος LREM και να πλαισιώσουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις την επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Nαταλί Λουαζό.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων γνωρίζει πολύ καλά την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα τα θέματα της λειτουργίας της, αλλά «δεν είναι χαρισματική και δεν έλκει τους ψηφοφόρους».

Επισημαίνουν ότι στο δεξιό Κόμμα των Ρεπουμπλικανών σημειώνεται μια απρόσμενη άνοδος στις προθέσεις ψήφων, γιατί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Φρανσουά -Ξαβιέ Μπελαμί, έχει χαρισματική προσωπικότητα.

Για να ανακάμψει το LRΕM, ο Μακρόν στοιχηματίζει στην οικολογία. Η λίστα της πλειοψηφίας (η οποία περιλαμβάνει το LRΕM, το κεντρώο «MoDem», το «Agir» και τους ριζοσπάστες) δημοσίευσε σχέδιό της, στο οποίο προτείνει την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην οικολογική μετάβαση μέχρι το 2024.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κινητοποιήθηκε, προσφέροντας εκλογικά δώρα στους μικρομεσαίους ψηφοφόρους. Ανήγγειλε ότι η κατά κεφαλήν «μέση αγοραστική δύναμη» θα αυξηθεί περισσότερο από 2% το 2019. «Είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε 12 χρόνια», τόνισε.

«Πρόκειται για ένα μέσο κέρδος 850 ευρώ ανά έτος και ανά νοικοκυριό». Η τελευταία συγκρίσιμη αύξηση της μέσης αγοραστικής δύναμης ανά άτομο προέκυψε το 2007 (+2,5%), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών INSEE.

Οψιμες φοροελαφρύνσεις
Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι το 95% των φορολογουμένων θα «πληρώνει λιγότερους φόρους» το επόμενο έτος.

«Αυτή η φορολογική περικοπή θα είναι ύψους 300 ευρώ ανά νοικοκυριό και ανά έτος κατά μέσο όρο», προσδιόρισε. «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πληρώνουν φόρο εισοδήματος θα επωφεληθούν με το μέτρο που υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε.

Παρά τις υποσχέσεις του Γάλλου προέδρου, βέβαια, τα «κίτρινα γιλέκα», οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν πείθονται από τις «καλές προθέσεις» του Μακρόν.

Η 26η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» είχε χαμηλή συμμετοχή κόσμου, αλλά οι διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχει ο Μακρόν και τον υποδέχονται με θορυβώδεις εκδηλώσεις και γιουχαΐσματα.

Επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, για να εκπληρωθούν τα αιτήματά τους, για την αύξηση της καταναλωτικής δύναμης, την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Πηγή: efsyn.gr