ΥΓΕΙΑ

Ματίνα Παγώνη : Να στείλουν προσωπικό και να λειτουργήσουν κανονικά τα χειρουργεία

Δεν έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία των χειρουργείων με τα «τακτικά χειρουργεία να κοντεύουν να μετατραπούν σε έκτακτα», λέει στο iEidiseis η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ζητά προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ «ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο για μια φυσιολογική ροή περιστατικών, αλλά και για μια πιο δύσκολη κατάσταση όπως είναι αυτή που ζούμε με τον κορονοϊό».

Καταγγελία στο iEidiseis έκανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, ότι -παρότι τα νοσοκομεία έχουν αποφορτιστεί και υπάρχουν αρκετές κλίνες ελεύθερες σε κλινικές και ΜΕΘ-, συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δηλαδή συνεχίζεται η μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εντός της ίδια περιφέρειας, αλλά και από την Αττική στην Θεσσαλονίκη.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια νοσοκομεία οι εφημερίες βγαίνουν με δυσκολία καταπονώντας τους ήδη εξαντλημένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Επίσης, όπως σημειώνει η κ. Παγώνη, δεν έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία των χειρουργείων με τα «τακτικά χειρουργεία να κοντεύουν να μετατραπούν σε έκτακτα», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, τα αναγκαία, έκτακτα χειρουργεία δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται αλλά όσα μπορούν να περιμένουν (όπως είναι για παράδειγμα τα ορθοπεδικά με αρθρίτιδες), έχουν μπει «στον πάγο» από πέρσι το φθινόπωρο.

«Όλα αυτά θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε περισσότερο προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο για μια φυσιολογική ροή περιστατικών, αλλά και για μια πιο δύσκολη κατάσταση όπως είναι αυτή που ζούμε με τον κορονοϊό», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ που είναι συντονίστρια Παθολογικής κλινικής στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Και όπως προσθέτει, τώρα με τους εμβολιασμούς που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, «μπορεί να λείπουν από την θέση τους καθημερινά ένας ειδικός και ένας ειδικευόμενος γιατρός που… δεν περισσεύουν».

Για τον λόγο αυτό μάλιστα μάς αποκάλυψε ότι απέστειλαν χθες από την ΕΙΝΑΠ επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας ζητώντας προσλήψεις γιατρών.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών όλων των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) που μέσα στα χρόνια του μνημονίου είδαν τα νοσοκομεία να αποδεκατίζονται από συνταξιοδοτήσεις και τη μετανάστευση των νέων γιατρών.

Παρότι η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει προωθήσει την πρόσληψη γιατρών με προκηρύξεις που είχαν καθυστερήσει, η πανδημία μάς βρήκε με πολλές ελλείψεις και την δυνατότητα για επίλυση του θέματος μάλλον περιορισμένη…

ieidiseis.gr