ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς: Οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα

Μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Prorata SA. Την Τρίτη 1/12 διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση και τον σχολιασμό των ευρημάτων.

Την παρουσίαση/ανάλυση των ευρημάτων μεγάλης εμπειρικής έρευνας με τίτλο «Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα – Εμπειρίες και στάσεις γύρω από την αγορά εργασίας», δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Η έρευνα έχει σκοπό να χαρτογραφήσει τις τρέχουσες τάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, επικεντρώνοντας σε τέσσερα κυρίως στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την τρέχουσα περίοδο : το ζήτημα της επισφάλειας, την τηλεργασία, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, καθώς και κάποια θέματα που σχετίζονται ειδικότερα με την πανδημία και τις αλλαγές που επέφερε στο εργασιακό πεδίο.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της ανάλυσης, σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία γίνεται πάλι επίκαιρη η συζήτηση για την επισφάλεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας, καθώς και για τον κίνδυνο της εκ νέου εκτίναξης της ανεργίας. Ταυτόχρονα, στη ζωή μας έχουν μπει νέα δεδομένα, όπως η τηλεργασία φαίνεται να αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον, ωστόσο η πανδημία επιτάχυνε τη γενίκευσή της με μάλλον αρνητικούς για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όρους, λόγω του χαρακτήρα επείγοντος που προσέλαβε. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει ήδη ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τον εργάσιμο χρόνο και την μείωση του, μια συζήτηση που εν μέσω πανδημίας και τηλεργασίας, μπαίνει ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις συνθήκες εργασίας, την παραγωγικότητα, το ρόλο της τεχνολογίας κ.ο.κ.».

Υπεύθυνη σχεδιασμού και ανάλυσης της έρευνας είναι η Κατερίνα Τσατσαρώνη, οικονομολόγος, ερευνήτρια Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και συντονίστρια της θεματικής «Εργασία – Κοινωνικό κράτος – Αλληλεγγύη», με τη συνεργασία των Δανάης Κολτσίδα, πολιτικής επιστήμονα, διευθύντριας ΙΝΠ. Ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου έγινε με τη συμβολή της Μαρίας Καραμεσίνη, καθηγήτριας Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής και μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, καθώς και του Άγγελου Σεριάτου, υπεύθυνου πολιτικών ερευνών της εταιρίας Prorata S.A. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Prorata.

Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου: https://poulantzas.gr/yliko/erevna-synthikes-ergasias-stin-ellada-ebeiries-kai-staseis-gyro-apo-tin-agora-ergasias/

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν διεξοδικά στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου, με θέμα «Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Συζήτηση με αφορμή την έρευνα του ΙΝΠ και της Prorata», που θα γίνει την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ.

Ομιλητές/Ομιλήτριες :

Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, πρ. πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, μέλος Δ.Σ. ΙΝΠ
Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών σχέσεων, Κοσμήτορας Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κυριάκος Μελίδης, υπ. Δρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Άγγελος Σεριάτος , Επικεφαλής Πολιτικών Ερευνών της Prorata
Συντονίζει η Χριστίνα Κοψίνη, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ΙΝΠ. Την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο για να την παρακολουθήσετε και να θέσετε τις ερωτήσεις σας: https://meet.poulantzas.gr/b/nic-whx-72j. Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε προηγούμενη εγγραφή ή εγκατάσταση λογισμικού. Επίσης, θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση μέσω της σελίδας του Ινστιτούτου στο Facebook.

Για τη διευκόλυνσή σας συνημμένα θα βρείτε : (α) Σύνοψη των ευρημάτων (Executive summary) και (β) το κείμενο της ανάλυσης σε μορφή word, (γ) το εξώφυλλο της έρευνας και (δ) το μπάνερ της εκδήλωσης.

Επίσης, τα γραφήματα που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μπορείτε να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο σε μορφή png: https://drive.google.com/drive/folders/16Cv9Gcjw3eJbJ0c3DnDvQ6AeIzZ-xbCS?usp=sharing

ieidiseis.gr