ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μαύρο – κόκκινο θα «ντυθεί» η Βουλή για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Την Τετάρτη 19 Μαΐου η Βουλή θα φωτιστεί με κόκκινο και μαύρο χρώμα, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το κτίριο της Βουλής στις 19 Μαΐου προς τιμήν της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Επίσης στην πρόσοψή της θ’ απεικονίζεται το επετειακό σύμβολο του αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων («G» από τον Διεθνή όρο Genocide) προς τιμήν του ποντιακού ελληνισμού και στην μνήμη όσων χάθηκαν.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, το σχετικό αίτημα έγινε δεκτό μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη και του βουλευτή Φλώρινας, Ιωάννη Αντωνιάδη.

Αντίστοιχες φωταγωγήσεις είχαν γίνει και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η αρχή είχε γίνει το 2019 με πρωτοβουλία του ιστοτόπου e-Pontos και στη συνέχεια το 2020 η Π.Ο.Ε. με πρόταση της συμπεριέλαβε και το επετειακό λογότυπο (G) που είχε γίνει παγκοσμίως αποδεκτό. Για το 2021, λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το κτίριο της Βουλής να φωταγωγηθεί μόνον αναφορικά με την επέτειο της Επανάστασης. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παμποντιακή «κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, τιμώντας την 19η Μαΐου και αναγνωρίζοντας τον ύψιστο συμβολικό της χαρακτήρα, αποδέχθηκε το αίτημα της Ομοσπονδίας μας και δήλωσε πως η ετήσια φωταγώγηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται αυτονόητη και θεσμοθετημένη».