ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μήνυμα στην Τουρκία από το 30ό Greek Economic Summit

“Χαίρομαι που οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, λέγοντας ότι στηρίζουν την ασφάλεια της χώρας και στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή με έναν τρόπο ειρηνικό”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 30ό Greek Economic Summit – Turning the Odds το βράδυ της Δευτέρας (13.1.2020).
Στο σαφές μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Επίσης, προανήγγειλε νέο γύρο φοροελαφρύνσεων, που θα περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς ακόμη και τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας.

Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Τραμπ

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: “Ήταν φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη. Το είπε και ο κ. Πάιατ, για να δανειστώ τα λόγια του. Ήταν μια επίσκεψη που έλαβε χώρα σε μια παράξενη χρονική συγκυρία. Όταν μπήκαμε στο Λευκό Οίκο, υπήρχε ενημέρωση για πιθανά ιρανικά αντίποινα.

Η επίσκεψη επανεπιβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Επειδή άκουσα κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ. Θα αντιτείνω ότι σε μια στρατηγική συμμαχία θα πρέπει να είσαι προβλέψιμος με το σύμμαχό σου. Ήμουν ξεκάθαρος για τις κόκκινες γραμμές μας με τον κ. Τραμπ:

Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνουμε. Θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο, κρατώντας ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και χαίρομαι που οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, λέγοντας ότι στηρίζουν την ασφάλεια της χώρας και στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή με έναν τρόπο ειρηνικό”.

“Γνωρίζω καλά το κλίμα στην Ουάσινγκτον και δεν θυμάμαι άλλοτε να είναι τόσο καλό το κλίμα για την Ελλάδα”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, υπογράμμισε ότι τόσο στο κογκρέσο όσο και στη γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

Για την ασφάλεια, τις διαδηλώσεις και τον αντικαπνιστικό νόμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας, λέγοντας ότι “ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους”:

“Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η ασφάλεια αφορά όλους τους Έλληνες. Κυρίως αυτούς που κατοικούν στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες των πόλεων. Που απαιτούν από το κράτος ως αντίτιμο για τους φόρους που πληρώνουν να αισθάνονται ασφαλείς οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι περιουσίες τους. Ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους. Και έχουμε λύσει τα χέρια της αστυνομίας για να μπορεί να το κάνει. Και οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν θα ξεπεραστούν. Και η κοινωνία έχει αποδεχθεί πως αυτή η πολιτική δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. (…)

Αλλά απαιτείται και σεβασμός στους νόμους. Είναι μεγάλη επιτυχία της κοινωνίας η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν είναι οι έλεγχοι που κάνουν τη διαφορά, αλλά ο πολίτης που θα υποδείξει στον καπνιστή ότι δεν μπορεί να καπνίσει σε ένα μαγαζί.

Σχετικά με το ζήτημα των διαδηλώσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “συζητάμε νομικό πλαίσιο για να μπει μια τάξη στο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι το δικαίωμα στην διαδήλωση, υπερασπιζόμαστε, είναι η διατάραξη της ζωής της πόλης από ένα σχετικά μικρό αριθμό, δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη σε σχέση με το μέγεθος της πορείας

Η δουλειά της αστυνομίας είναι να εφαρμόζει το νόμο. Κι έχουμε λύσει τα χέρια της αστυνομίας ώστε να μπορεί να το κάνει.

Μακάρι να μπορούσαμε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου με μια λογική συνεννόησης θα μπορούσαν να αντιλαμβάνονται όλοι ότι όταν είναι μια μικρή πορεία θα πρέπει να γίνεται στο πεζοδρόμιο ή σε μια λωρίδα. Κατάκτηση θα ήταν αυτό”, επισήμανε.

Μητσοτάκης για φοροελαφρύνσεις

“Όλα αυτά (σ.σ. για τις επενδύσεις που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω) σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο φοροελαφρύνσεων. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας με έμφαση στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ένας λόγος που τα υψηλόμισθα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό είναι και η υψηλή φορολογία στους μισθούς, σε συνδυασμό με τις υψηλές εισφορές. Θα φέρουμε και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διορθώνει τις ακραίες στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Το πρώτο σκέλος του νέου ασφαλιστικού θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για επενδύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα προς τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. “Μην αργήσετε”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουμε πολιτική σταθερότητα, εκλογές θα γίνουν το 2023, και θα αξιοποιήσουμε κάθε ημέρα για να παράξουμε ουσιαστικό έργο. Έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με ξεκάθαρη εντολή, είμαστε μια χώρα που βγαίνουμε από μια δεκαετή κρίση. Είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα”.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού και το μήνυμα που απηύθυνε προς την Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε σε συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του “30ου Greek Economic Summit – Turning the Odds”.

Πηγή: newsit.gr