ΚΟΣΜΟΣ

Μια ακόμη θανατική ποινή στις ΗΠΑ: Εκτέλεσαν 46χρονο -Ληστής, είχε κόψει το λαιμό βιοτέχνη

Οι αρχές του Τέξας προχώρησαν στην τελευταία προγραμματισμένη εκτέλεση θανατικής ποινής στις ΗΠΑ εντός 2019.

Μία χρονιά, κατά την οποία, η θανατική ποινή εφαρμόστηκε συνολικά 22 φορές, ακόμα μία μέσα στον Δεκέμβριο, όταν την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκε άντρας με ηλεκτροπληξία.

46χρονος φονιάς ο τελευταίος που θα του επιβληθεί θανατική ποινή για φέτος
Στον Τράβις Ράνελς, 46 ετών, επιβλήθηκε η θανατική ποινή με τη χορήγηση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών χθες στη φυλακή της Χάντσβιλ, αφού η δικαιοσύνη απέρριψε προσφυγή που υπέβαλε η υπεράσπισή του την τελευταία στιγμή.
Το 1997, είχε καταδικαστεί να εκτίσει 70 χρόνια κάθειρξη για ένοπλη ληστεία· ενώ εξέτιε την ποινή του, του ανατέθηκε να καθαρίζει βιοτεχνία υποδημάτων που λειτουργούσε στη φυλακή, δουλειά που έλεγε πως δεν άντεχε αιτούμενος επίμονα να του ανατεθούν καθήκοντα κουρέα.
Το 2003, έκοψε τον λαιμό του υπευθύνου της βιοτεχνίας, που πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Στη δίκη για τον φόνο, το 2005, ο Ράνελς παραδέχθηκε την ενοχή του. Το σώμα ενόρκων του επέβαλε τη θανατική ποινή.

μαυρος

Το 2019 κατατάσσεται δεύτερο στον κατάλογο με τις λιγότερες εκτελέσεις θανατικών ποινών στις ΗΠΑ μετά το 2016 (20), γεγονός που αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Το 2018 έγιναν 25 θανατικές πινές
Το 2018, εκτελέστηκαν 25 θανατικές ποινές. Τη χρονιά εκείνη οι ΗΠΑ κατατάσσονταν στην έβδομη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό εκτελέσεων θανατοποινιτών, πίσω από το Ιράκ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με δεδομένα που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.

Θανατικές ποινές με ενδοφλέβιες ενέσεις
Συγκριτικά, το 1999 είχαν εκτελεστεί 86 καταδικασθέντες σε θανατική ποινή.

Ένας συνδυασμός παραγόντων, ιδίως η αμφισβήτηση της νομιμότητας των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για να θανατώνονται με ενδοφλέβιες ενέσεις που χρησιμοποιούνται και του πόσο «ανώδυνη» είναι στην πραγματικότητα η μέθοδος, μείωσε σημαντικά τον αριθμό των εκτελέσεων στις μάλλον λιγοστές Πολιτείες όπου εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή.

Το Τέξας έχει επιβάλει και εκτελέσει τις περισσότερες θανατικές ποινές
Το Τέξας έχει εκτελέσει τους περισσότερους καταδικασθέντες σε θανατική ποινή αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε εκ νέου την επιβολή της το 1976.
Ο Ράνελς ήταν ο ένατος στον οποίο επιβλήθη η θανατική ποινή που εκτελέστηκε το 2019 στο Τέξας, που προχώρησε σε τριπλάσιες θανατώσεις από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία φέτος, κατά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center, DPIC).
Τα δύο τρίτα των χωρών του κόσμου και οι 19 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν καταργήσει ή αναστείλει την εφαρμογή της θανατικής ποινής.
Σε αρκετές ακόμη αμερικανικές Πολιτείες εφαρμόζεται άτυπο μορατόριο.
Πηγή: iefimerida.gr