ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ: Ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ τελειώνει

Ο χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ τελειώνει, προειδοποίησε σήμερα εκ νέου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι το επίπεδο πεδίο ανταγωνισμού είναι ζήτημα δικαιοσύνης και κοινής λογικής.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΟΠρόεδρος Σαρλ Μισέλ, βρέθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ για να ενημερώσει το σώμα για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας. Ο Πρόεδρος εξήγησε τους Ευρωβουλευτές μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα για την Αφρική και το χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως και τα μέτρα συντονισμού για την απάντηση στον COVID19. Kάλεσε δε το ΕΚ να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με το Συμβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας των 27 Κρατών Μελών (21 Ιουλίου) για τον προϋπολογισμό.

Σε σχέση με το Brexit, ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπροστά του όχι απλά μια επιλογή για τη σχέση με την ΕΕ, αλλά μια γενικότερη επιλογή για το πως θα προγραμματίσει το μέλλον του. Κάλεσε δε το ΗΒ να αποφανθεί αν και κατά πόσο θέλει να έχει οικονομία με ρυθμισμένο ανταγωνισμό και ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ επαναβεβαίωσε όχι μόνο την εμπιστοσύνη στον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και εμμένει στην ανάγκη ρύθμισης στα τρία ανοικτά θέματα: “κανόνες ανταγωνισμού, αλιεία και διακυβέρνηση της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση”. Ο Πρόεδρος Μισέλ επεσήμανε ότι η ΕΕ επιθυμεί συμφωνία, αλλά προετοιμάζεται και για το σενάριο το 2021 να μπει χωρίς συμφωνία.

Aπό την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς (ο οποίος βρέθηκε στην ολομέλεια λόγω της καραντίνας στην οποία βρίσκεται η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν – η οποία, obiter dictum, σήμερα το πρωί δήλωσε ότι βρέθηκε αρνητική στον Covid19), ξεκαθάρισε ότι “είτε με, είτε χωρίς συμφωνία (για μελλοντική σχέση), η Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ) πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο ίδιος ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος για μια συμφωνία λιγοστεύει κάθε μέρα και κατέγραψε τα σημεία σύγκλισης και τα ανοιχτά ακόμη θέματα. “Μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή αν και οι δύο πλευρές έχουν βούληση για ένα συμβιβασμό”, τόνισε. “Οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι την τελευταία μέρα… αλλά για μια συμφωνία χρειάζονται δύο”, κατέληξε.

real.gr