Featured ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Μιχ. Γιαννακός: Είτε η κυβέρνηση δεν πίστεψε τους ειδικούς είτε ούτε οι ίδιοι δεν πήραν σοβαρά τους εαυτούς τους

Στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Γιαννακός επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ουδέποτε εφαρμόστηκε ένας σοβαρός σχεδιασμός για το ΕΣΥ, πολλώ δε μάλλον μετά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την κατάσταση στα Νοσοκομεία, επανέλαβε τις πρόσφατες καταγγελίες του σχετικά με τη δημιουργία αυτοσχέδιων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Λάρισας, συμπληρώνοντας πως και στο Νοσοκομείο του Βόλου οι ελλείψεις είναι πολλές και τονίζοντας πως αυτές οι ΜΕΘ που δημιουργούνται μόνο εντατικές δεν είναι, καθώς δεν πληρούνται βασικές προδιαγραφές. Σημείωσε, πως ασθενείς με άλλα νοσήματα δε λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα, καθώς όλα τα νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε Νοσοκομεία ΜΕΘ.

Αναφορικά, δε, με το κατά πόσο η κυβέρνηση ήταν έτοιμη απέναντι στο δεύτερο κύμα και το κατά πόσο θα ετοιμαστεί για επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, δήλωσε: «Φαίνεται πως μόνο εμείς πήραμε σοβαρά τους ειδικούς που έλεγαν ότι έρχεται το δεύτερο κύμα. Ούτε οι ίδιοι δεν έπαιρναν σοβαρά τους εαυτούς τους ή η κυβέρνηση δεν πίστεψε τους ειδικούς».

«Αντιθέτως με την κυβέρνηση δε μπορούμε να συμβιβαστούμε στην ιδέα ότι τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, επειδή έχουμε λιγότερους θανάτους, ειδικά όταν έχεις τριψήφιο αριθμό θανάτων σχεδόν κάθε μέρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολλούς θανάτους από κορωνοϊό εάν ήταν καλύτερα οργανωμένο το σύστημα και στο επίπεδο της πρόληψης – ειδικά μετά το καλοκαίρι με περισσότερα τεστ για να απομονώναμε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς – και στο επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Υπάρχουν νοσοκομεία ακόμη και Θεσσαλία, που δε διαθέτουν μοριακούς αναλυτές, αποτελέσματα βγαίνουν σε δύο – τρεις ημέρες, παίρνουν ως αποτέλεσμα το ράπιντ τεστ για να αξιολογούν τα κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία. Θα έπρεπε να υπάρχουν μοριακοί αναλυτές σε όλα τα Νοσοκομεία, θα έπρεπε να υπάρχουν πνευμονολόγοι, οξυγόνα, και μονάδες εντατικής θεραπείας. Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, έχει φτιάξει αυτοσχέδιες ΜΕΘ, έχουν πεθάνει ασθενείς ΜΕΘ» είπε ο κ. Γιαννακός.

Για τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ στη Λάρισα

«Οι ΜΕΘ δε γίνονται μέσα σε δύο ημέρες με μικροεπισκευές. Θέλουν ειδικές προδιαγραφές, ειδικό εξοπλισμό, εξειδικευμένο προσωπικό. Δε λέμε ότι φτιάξαμε ΜΕΘ βάζοντας αναπνευστήρα και μόνιτορ σε έναν θάλαμο. Διαφωνούμε και με αυτό που γίνεται στο Γενικό της Λάρισας: Δε μπορεί να λες ΜΕΘ τις κλίνες που αναπτύσσονται στην Ουρολογική κλινική.

Υπάρχουν ΜΕΘ αυτοσχέδιες, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδίκευτο προσωπικό. Έτσι, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα μπορούσαμε, σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης στις ΜΕΘ, γι αυτό βλέπουμε ότι η θνητότητα έχει φτάσει στα ύψη σε αυτές. Και βέβαια δε φταίνε οι εντατικολόγοι που είναι άριστοι επιστήμονες και το προσωπικό, φταίνε τα λάθη που γίνονται. Είχαμε ασθενείς που πέθαναν διασωληνωμένοι στους θαλάμους, όπως για παράδειγμα στην Καρδίτσα» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφερθείς στην κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο, είπε: «Και στον Βόλο, υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα. Η κλινική είναι γεμάτη, πάρα πολλοί ασθενείς είναι στο όριο της διασωλήνωσης, γι αυτό και δεν περισσεύει κανένα κρεβάτι.

Έχω ένσταση σχετικά με το ότι υπάρχει ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού και τους ασθενείς τους στέλνουν να εξυπηρετηθούν στη μονάδα τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου. Πού βάζουν πλάτη οι ιδιώτες, όταν δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους περιστατικά και τα στέλνουν στο δημόσιο νοσοκομείο; Αυτοί δε θέλουν να μολυνθούν και ο δημόσιος τομέας θα εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορωνοϊού; Αυτοί θα παίρνουν τα λεφτά κι εμείς στον δημόσιο τομέα θα ασχολούμαστε με όλα και θα μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου, του κορωνοϊού;

Όχι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα οι ασθενείς με άλλα νοσήματα. Έχει σταματήσει το 80% των χειρουργείων, πολλά χειρουργεία δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ.

Το είχαμε επισημάνει και ζητήσαμε να προετοιμαστεί το σύστημα, δεν συνέβη αυτό. Ζητήσαμε να βάλει πλάτη ο ιδιωτικός τομέας, να επιταχθεί χωρίς αστερίσκους, ούτε αυτό συνέβη».

Τι έφταιξεΤι πρέπει να γίνει

«Φαίνεται πως μόνο εμείς πήραμε σοβαρά τους ειδικούς που έλεγαν ότι έρχεται το δεύτερο κύμα. Ούτε οι ίδιοι δεν έπαιρναν σοβαρά τους εαυτούς τους ή η κυβέρνηση δεν πίστεψε τους ειδικούς. Όταν έχεις μία ΜΕΘ κορωνοϊού οκτώ κλινών και είναι γεμάτη και έχεις ασθενείς που είναι αιμοδυναμικά ασθενείς, δηλαδή δεν είναι εύκολη η διακομιδή τους σε άλλα νοσοκομεία, το αποτέλεσμα είναι να «θερίζει» ο κορωνοϊός μέσα στις κλινικές» δήλωσε ο κ. Γιαννακός, προτείνοντας το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθεί ενόψει του επερχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας: «Το σύστημα υγείας πρέπει να κάνει έναν σοβαρό σχεδιασμό κάποια στιγμή και να φτιάξει 3.500 κλίνες ΜΕΘ και να έχει το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να το λειτουργήσει. Εάν δεν ξεκίνησε χθες αυτό το σχέδιο, πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Να υπάρξει ένα σχέδιο σε δυο – τρεις μήνες, να φτιαχτούν κλίνες ΜΕΘ, ιδανικά το 10% κάθε νοσοκομείου, να τις αναπτύξει και να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό. Οι ΜΕΘ στους θαλάμους δεν θα μείνουν, ούτε οι κλινικές, ούτε οι μονάδες, αυτά είναι πρόσκαιρα πράγματα, δεν θα μείνουν στο σύστημα. Χαλάμε περισσότερα χρήματα έτσι. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Είναι σε έναν πόλεμο το τελευταίο οχυρό η ΜΕΘ. Δεν πρέπει να το εξοπλίσουμε και να το δυναμώσουμε για να μην πέσει; Εάν πέσει αυτό, έπεσε το σύστημα».