Ευθέως

“Μύθος απήμων” του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας είναι ασφαλώς το πρόσωπο που ανέδειξε στη δημοσιότητα από την περασμένη άνοιξη και δώθε αυτός ο καταραμένος κορονοϊός. Στην καθημερινή ενημέρωση των 6 ο επιστήμονας αυτός, μιλώντας με απλά λόγια της καρδιάς, κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη όλων σχεδόν των πολιτών. Έτσι, η συμβολή του, μαζί με την αντίστοιχη διακεκριμένων συναδέλφων του, υπήρξε καθοριστική στην επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της επιδημίας.

Ο Σ.Τσιόδρας είναι ένας πραγματικά μειλίχιος άνθρωπος. Ο “απήμων μύθος” του (τα γνωστικά του λόγια) στόχευσε στην καρδιά των συμπατριωτών του και βρήκε τεράστια απήχηση. Δεν ήταν ένας στεγνά επιστημονικός λόγος. Συνοδευόταν από μια πρόδηλη ανθρωπιά και σε κάποιες στιγμές δεν έκρυψε ακόμη και τη συγκίνησή του, όταν η αναφορά ήταν στην τύχη των ηλικιωμένων ανθρώπων – ανθρώπων που πλήττει κατεξοχήν ο φονικός ιός.

Και ξαφνικά, “εξ αδοκήτω” (κει που δεν το περιμένει κανείς), όπως θα το έλεγε η αθάνατη ποιήτρια Σαπφώ, άστραψε και βρόντησε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του. Το χορό έσυρε πρώτος ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του Μαξίμου επί Τσίπρα Θανάσης Καρτερός. Αυτός λοιπόν στις αρχές Απριλίου μέσα από τις σελίδες της “Αυγής” κατηγόρησε τον Σ.Τσιόδρα ότι κάνει κυβερνητική προπαγάνδα και ότι “εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Δεξιάς”. Σε κάποια αποστροφή του έγραψε: “Προπαγάνδα ο Τσιόδρας; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Τι κάνει όμως αν όχι αυτό;”

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 27/10 ο Σ.Τσιόδρας εμφανίστηκε ξανά στην ενημέρωση των 6, αφού η πανδημία σημείωσε μεγάλη έξαρση σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τι είπε ο άνθρωπος; Είπε μεταξύ άλλων: “Προσπαθήστε να αποφύγετε το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). Όσο είναι δυνατόν.”, τονίζοντας ιδιαίτερα την τελευταία φράση του. Ακόμη επισήμανε ότι τώρα είναι η ώρα “της φωνής της συνείδησης του καθενός από μας¨.

Και ήλθαν οι νέες ομοβροντίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρμόδιοι τομεάρχες Μεταφορών Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση: “Ο Σ.Τσιόδρας επενδύει στην κυβερνητική αφήγηση περί ατομικής ευθύνης και καλύπτει την αδράνεια της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα ΜΜΜ. Δυστυχώς!” Ακολούθησε η Έφη Αχτσιόγλου: “Πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η κρατική ευθύνη. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής ανεπάρκειας.”

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τοίχο να ξυστεί! Όπως ανέφερα παραπάνω, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού πίνει νερό στο όνομα του Σ.Τσιόδρα. Επομένως, δεν είμαι καθόλου βέβαιος πόσο έξυπνο είναι από κομματική άποψη να στοχοποιείς έναν τέτοιο άνθρωπο. Μάλλον θα σπάσεις τα μούτρα σου στο πεδίο των ψηφοφόρων! Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σωστά επισήμανε ότι η συγκυρία απαιτεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτω εγώ, κάνει ό,τι μπορεί, για να θρυμματίσει αυτήν την εμπιστοσύνη. Δυστυχώς!

Σημείωση

απήμων = αυτός που δεν μπορεί να βλάψει, ακίνδυνος, σωτήριοςμύθος απήμων (Ιλιάς Μ 80) = τα γνωστικά λόγια (Μετάφραση Ν.Καζαντάκη – Ι.Θ.Κακριδή)