ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία-κορωνοϊός: 14 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Η Νέα Ζηλανδία αγωνίζεται να εντοπίσει την προέλευση του νέου κύματος κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα έπειτα από περισσότερους από τρεις μήνες που είχε καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία της COVID-19.
Χθες οι αρχές κατέγραψαν 14 νέα κρούσματα SARS-CoV-2. Από αυτά τα 13 είναι κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα και σχετίζονται με τα τέσσερα κρούσματα σε μια οικογένεια στο Όκλαντ που είχαν εντοπιστεί την Τρίτη, ενώ το τελευταίο αφορά έναν άνθρωπο που αφίχθη από το εξωτερικό, ο οποίος δεν έχει βγει από την καραντίνα μετά την άφιξή του στη χώρα. Με αυτά ανέρχεται σε συνολικά 36 ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία.

Η επανεμφάνιση της COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στη χώρα, κάτι το οποίο αυξάνει τις πιέσεις προς την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να θέσει το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού υπό έλεγχο ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις.

Η Άρντερν επέβαλε εκ νέου καραντίνα στο Όκλαντ και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην υπόλοιπη χώρα αμέσως μετά τον εντοπισμό αυτή την εβδομάδα τεσσάρων κρουσμάτων σε οικογένεια στην πόλη.

“Για άλλη μια φορά μας υπενθυμίζεται πόσο απρόβλεπτος είναι ο ιός αυτός και πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί”, δήλωσε η πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. “Η αυστηρή αντιμετώπιση από νωρίς εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο δράσης”, πρόσθεσε.

Η Άρντερν σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια θετική ένδειξη: και τα 13 νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα που καταγράφηκαν σήμερα συνδέονται με την οικογένεια στο Όκλαντ που προσεβλήθη από τον νέο κορωνοϊό, μέσω είτε της εργασίας είτε ευρύτερων οικογενειακών δεσμών και πρόσθεσε ότι όλοι οι προσβληθέντες από SARS-CoV-2 έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ωστόσο ότι “η εμπειρία δείχνει πως τα πράγματα πρώτα θα χειροτερέψουν και μετά θα καλυτερεύσουν” και ότι κι άλλα κρούσματα είναι πιθανόν να καταγραφούν τις ερχόμενες μέρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουίνστον Πίτερς δήλωσε παράλληλα ότι υποψιάζεται πως αιτία του νέου ξεσπάσματος κορωνοϊού αποτελεί παραβίαση της καραντίνας και ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει επιβεβαίωση αυτής της υποψίας.

“Πιστεύω ότι υπήρξε παραβίαση εντός του συστήματός μας καραντίνας και πιστεύω ότι όταν βγει αυτό στην επιφάνεια, πολύ σύντομα, σε λιγότερο ίσως από μια μέρα, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό συνέβη”, δήλωσε ο Πίτερς στο δίκτυο Australian Broadcasting Corporation.

Ο Πίτερς σημείωσε ότι ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος από έναν δημοσιογράφο της Νέας Ζηλανδίας.

Ο γενικός διευθυντής του συστήματος υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σημείωσε παράλληλα ότι υγειονομικοί αξιωματούχοι “πλησιάζουν ώρα την ώρα” στον εντοπισμό του προσβληθέντος από τον οποίο ξεκίνησε το νέο ξέσπασμα.

Ο Μπλούμφιλντ είχε εγείρει νωρίτερα χθες, Τετάρτη, την πιθανότητα ο ιός να έφτασε στην Νέα Ζηλανδία μέσω κάποιου φορτίου, καθώς ένα μέλος της οικογένειας που μολύνθηκε στο Όκλαντ εργάζεται σε κατάστημα με κατεψυγμένα που παίρνει κατεψυγμένα προϊόντα από το εξωτερικό.

Τα δέκα από τα νέα κρούσματα είναι είτε προσωπικό του καταστήματος κατεψυγμένων είτε μέλη των οικογενειών τους. Αυτό το διαχειρίζεται η μονάδα της Νέας Ζηλανδίας της Americold Realty Trust που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Σήμερα ο Μπλούμφιλντ δήλωσε ότι θεωρείται “μικρή η πιθανότητα” ο νέος κορονοϊός να εισήχθη στη χώρα μέσω κάποιου φορτίου, αλλά σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι θέλουν επισήμως να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτό. Η Κίνα έχει ανακοινώσει τον εντοπισμό του ιού στο περίβλημα κατεψυγμένων τροφίμων που συσκευάστηκαν στην νότια Αμερική.

Ορισμένοι εξέχοντες ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν ωστόσο ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να εξαπλωνόταν σιωπηλά στο Όκλαντ για εβδομάδες, παρά τις προσπάθειες της Άρντερν να τον εξαλείψει με μια αυστηρή καραντίνα πέντε εβδομάδων που είχε επιβάλει αρχικά.

Η Άρντερν προμηνύεται να έχει μια εύκολη νίκη στις εκλογές, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά το Εθνικό Κόμμα ασκεί πιέσεις να αναβάλει την εκλογική διαδικασία έως τουλάχιστον τον Νοέμβριο, επιχειρηματολογώντας ότι η αδυναμία του να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία λειτουργεί προς όφελος της νυν πρωθυπουργού.

Η Άρντερν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει μια απόφαση όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αφού πρώτα ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, αν τα μέτρα καραντίνας θα παραταθούν.

Οι εκλογές στη χώρα θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί ως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ επικριτές επισημαίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο ενός παρατεταμένου lockdown στη χώρα λόγω κορονοϊού.

Στο Όκλαντ όπου επιβλήθηκε lockdown, οι περίπου 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι είχαν μόνον μερικές ώρες στη διάθεσή τους χθες, Τετάρτη, για να προετοιμαστούν να επιστρέψουν στο επίπεδο 3 των περιορισμών στις μετακινήσεις τους, βάσει του οποίου τους επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες.

Η αστυνομία έχει στήσει σημεία ελέγχου στα σύνορα της πόλης καθώς πλήθη ανθρώπων αποπειράθηκαν να την εγκαταλείψουν για να αποφύγουν την καραντίνα, μολονότι η Άρντερν προειδοποίησε ότι θα επιβληθεί να επιστρέψουν.

Την ίδια ώρα μεγάλες ουρές σχηματίζονταν σε κλινικές, με κάποιους να περιμένουν για ώρες να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό, ενώ κάποιοι άλλοι έσπευσαν στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες σε απαραίτητα αγαθά.

Οργή επίσης έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι μέλη της οικογένειας που προσεβλήθη στο Όκλαντ επισκέφθηκαν διάφορες τουριστικές τοποθεσίες στην Ροτόρουα και έναν οίκο ευγηρίας στην περιοχή Ουαϊκάτο, που βρίσκονται νότια του Όκλαντ.

“Μπορούμε να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε”, σημείωσε η Άρντερν. “Την αντιμετωπίζουμε κατεπειγόντως, αλλά με ήρεμο και μεθοδικό τρόπο”, πρόσθεσε.

Με 1.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους, η έκθεση της Νέας Ζηλανδίας στον νέο κορονοϊό εξακολουθεί να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ