ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρόεδρος του EuroWorking Group ο Τόμας Σαρανχέιμο

Το Eurogroup αποφάσισε σήμερα τον διορισμό του Tuomas Saarenheimo στη θέση του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG), που είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε ο T.Saarenheimo θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Απριλίου 2020 και θα έχει θητεία δύο ετών, ενώ θα διαδεχθεί τον Hans Vijlbrief που κατείχε τη θέση του από το Φεβρουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2020. Ως την 1η Απριλίου η Odile Renaud-Basso θα παραμείνει στην προεδρία του οργάνου.

“Ο Tuomas είναι ένας έμπειρος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με καλό οικονομικό υπόβαθρο και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλος του EWG και της φινλανδικής Προεδρίας, έχει επιδείξει ισχυρή ικανότητα επίτευξης συμβιβασμών”, δήλωσε σχετικά ο Mario Centeno, Πρόεδρος της Ευρωομάδας. “Η ατζέντα μας για τους ερχόμενους μήνες απαιτεί νέα βήματα την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του για να τα υλοποιήσω”, σημείωσε.

Σημειώνεται ότι το EWG προετοιμάζει τις συνεδριάσεις της Ευρωομάδας και προωθεί τον συντονισμό των πολιτικών για τα ειδικά θέματα της ευρωζώνης. Αποτελείται από εκπροσώπους των Κρατών Μελών της ζώνης του ευρώ της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το γραφείο του προέδρου της EWG βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Τ.Saarenheimo θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάζει τη διαμόρφωση του οικονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα του Συμβουλίου (ECOFIN).

Πηγή: real.gr