ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη, οι τρεις δείκτες που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Πριν από το διάγγελμα Μητσοτάκη, θα προηγηθεί κρίσιμη σύσκεψη όπου θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Εχοντας «καεί στο γιαούρτι» του γενικευμένου εφησυχασμού το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά επιφυλακτική.

«Η άρση του lockdown», όποτε κι αν συμβεί, θα είναι τόσο περιορισμένη που στην πραγματικότητα θα μοιάζει περισσότερο με καραντίνα και λιγότερο για εποχή κανονικότητας, κάτι που αναμένεται – όπως όλα δείχνουν- να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του την Παρασκευή.

Εχοντας «καεί στο γιαούρτι» του γενικευμένου εφησυχασμού το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις διάφορες ημερομηνίες που ακούγονται – και από τους ειδικούς – για πιθανή άρση της καραντίνας. Αποκλείει την άρση του την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι πιθανόν ούτε στις 14 του μηνός θα είναι έτοιμη η χώρα να κάνει το επόμενο βήμα με ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου χθες, έσπευσε να προσγειώσει όσους αναμένουν λήξη του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, λέγοντας ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Στα τέλη της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα σχολεία. Αν και η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει το άνοιγμα τουλάχιστον των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου, υπό τις παρούσες συνθήκες, το σενάριο μοιάζει εξωπραγματικό. Το πιθανότερο είναι να μην ανοίξει καμία βαθμίδα πριν από τα Χριστούγεννα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους μετά τις εορτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, την ερχόμενη Παρασκευή, εκτός απροόπτου, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει νέο διάγγελμα προς τους πολίτες, με το οποίο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του, ο πρωθυπουργός θα πάρει σοβαρά υπόψη του την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η οποία θα διαμορφωθεί από 3 στοιχεία :

Tον αριθμό των διασωληνωμένων. Σήμερα, οι ασθενείς που χρίζουν μηχανικής υποστήριξης είναι 600. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για να μην πιεστεί εκ νέου το ΕΣΥ και να υπάρχει ένας ασφαλής χρόνος εκτός lockdown, ο αριθμός αυτός πρέπει να πέσει στους 400. Αυτό σημαίνει ότι από το 87% των κλινών που σήμερα είναι κατειλημμένες, το ποσοστό θα πέσει στο 65%-67%.

  • Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Τις τελευταίες ημέρες, οι εισαγωγές αρχίζουν και μειώνονται. Πρέπει ωστόσο να καταγράφεται σταθερά μεγαλύτερος αριθμός εξιτηρίων, αλλά από τις εισαγωγές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από δέκα με δεκαπέντε μέρες.
  • Ο Δείκτης θετικότητας πρέπει να φτάσει στο 4% από το 9% που είναι σήμερα. Και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από 10 με 15 μέρες.

Oλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δικαιολογούν απολύτως τη διστακτικότητα (και αναβλητικότητα ) στη λήψη των αποφάσεων.

ieidiseis.gr