ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Θωμαΐδης : Καμία τάση ύφεσης δεν μπορεί ακόμη να τεκμηριωθεί στο ιικό φορτίο

Μεταλλάξεις και κόπωση των πολιτών συντηρούν το ιικό φορτίο σε υψηλά επίπεδα, μία κάμψη θα ήταν πιθανή μετά τα μέσα Απριλίου είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας
Δεν διατηρήθηκε η πτωτική πορεία του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για τάση, ξεκαθάρισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. «Πριν δέκα ημέρες, κλείσαμε με μία μείωση της τάξης του 27%», όπως θύμισε, αλλά «οι επόμενες ημέρες φαίνεται ότι ήρθαν να “διορθώσουν” αυτή τη μείωση, με αποτέλεσμα να παραμένουμε σε υψηλό ιικό φορτίο … από την αρχή του Μαρτίου που ήταν ουσιαστικά και η κορύφωση της πανδημίας έχουμε μία μεσοσταθμική μείωση περίπου 20% στα λύματα … δεν μπορώ αυτή την στιγμή να πω επιστημονικά πως τεκμηριώνει τάση ύφεσης, πρέπει να παρακολουθηθεί».

Με τα σημερινά δεδομένα, κατά τον ίδιο, «αυτά τα επίπεδα ιικού φορτίου είναι αρκετά υψηλά και θα πέσουν με αργούς ρυθμούς» και εάν τελικά προκύψει μία ήπια τάση μείωσης, το σενάριο που έχει διατυπωθεί για κάμψη μετά τις 15-20 Απριλίου είναι «ένα πιθανό σενάριο, αν πούμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι μία αργή τάση … αλλά θέλουμε να είμαστε στατιστικά σωστοί για να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε προβολή». Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξει και νέα αύξηση, καθώς «στο τρίτο κύμα είδαμε μία ισχυρή ουσιαστικά επικράτηση ενός υπερμεταδοτικού στελέχους που παράγει πολύ υψηλό φορτίο σε οποιονδήποτε μολυνθεί … παρακολουθούμε εδώ και δύο μήνες ένα ισχυρό κύμα με πολύ υψηλό ιικό φορτίο που δεν δείχνει καμία τάση ύφεσης», κάτι στο οποίο συμβάλλουν τόσο οι κακές καιρικές συνθήκες τους προηγούμενους μήνες όσο και η κόπωση του πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος ως προς τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σε μία κοινότητα που ήδη δεν τηρεί στον ίδιο βαθμό τα μέτρα. «Υπό αυτό το πρίσμα, αν θεωρήσουμε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα αλλάξει ουσιαστικά την συμπεριφορά του κόσμου … δεν αναμένω να δω δραματική αλλαγή, αύξηση, το επόμενο διάστημα, αν οι καταστηματάρχες τηρήσουν τα μέτρα» και θύμισε αντίστοιχα ότι «πριν τα Χριστούγεννα είχαμε φτάσει σε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, 15 Δεκεμβρίου είχαν ανοίξει τα καταστήματα. Δεν είδαμε καμία μεταβολή τις επόμενες εβδομάδες. Είδαμε όταν άρχισαν οι γιορτές, οι ενδοοικογενειακές συναντήσεις».

avgi.gr