ΜΑΓΝΗΣΙΑ

ΝΑΡ και νΚΑ: Κάλεσμα στη συγκέντρωση κατά της έμφυλης βίας

Οι οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ Μαγνησίας καλούν στην κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 25/11 στις 18.30 στον Αγ. Νικόλαο, για την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, ”Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες. Μια επέτειος που θα έπρεπε να φαίνεται αδιανόητη στον 21ο αιώνα της «ισότητας». Και όμως είναι όσο ποτέ επίκαιρη.

Κωνσταντίνα, Καρολάιν, Γαρυφαλλιά: 13 γυναικοκτονίες μόνο για το 2021. Εκατοντάδες καταγγελίες για περιστατικά έμφυλης βίας. Παράλληλα ο εξαναγκαστικός εγκλεισμός του επιβαλλόμενου lockdown στο πλαίσιο της πανδημίας έφερε και ραγδαία αύξηση -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Η τελευταία χρονιά σημαδεύτηκε από την ένταση παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών που είχαν στόχο τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά ταυτόχρονα και από τις φωνές των επιζωσών που βγήκαν στο προσκήνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελληνικό #metoo που εμφανίστηκε με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και οδήγησε σε ένα ντόμινο καταγγελιών που βρήκαν επιτέλους χώρο για να ακουστούν.

Η νεολαία Κουμμουνιστική Ανανέωση αναφέρει ότι τα φαινόμενα έμφυλης βίας δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο όσο βαθαίνει η εκμετάλλευση τόσο εντείνεται και η καταπίεση. Ζούμε σε μια περίοδο πολύμορφης καπιταλιστικής κρίσης όπου οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, οι σεξουαλικές και άλλες κακοποιήσεις αυξάνονται. Παράλληλα, η εργασιακή εκμετάλλευση εντείνεται ιδιαίτερα για τις γυναίκες, όπως και οι κάθε είδους αποκλεισμοί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά στους εργασιακούς χώρους πυκνώνουν. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που υποτίθεται ότι ενσωματώνει οδηγία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στους χώρους εργασίας, επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για απολύσεις όσων καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, ενώ συνολικά η αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέσω της αύξησης της υπερεργασίας και της πρακτικής κατάργησης του 8ωρου πλήττει διπλά τις γυναίκες που ως επί το πλείστον αναλαμβάνουν το φόρτο της αναπαραγωγικής εργασίας στο σπίτι.

Απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα που οξύνθηκε και εξαιτίας της καταστροφικής διαχείρισής της πανδημίας του covid 19 από τις αστικές κυβερνήσεις, αναπτύσσεται ένα πολύμορφο, ζωντανό, ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα που επιχειρεί να αντιπαλέψει κάθε μορφή βίας ενάντια σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η ανάπτυξη αυτού του κινήματος και στη χώρα μας ενθάρρυνε τις καταγγελίες των επιζωσών της έμφυλης βίας και προκάλεσε μια πληθώρα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Η σιωπηρή οργή έγινε δυνατή κραυγή και σύνθημα ενάντια στην καπιταλιστική και έμφυλη βία.

«Το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νΚΑ αντιτάσσουμε τη κοινή πάλη των καταπιεσμένων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις, την έμφυλη βία, τις πατριαρχικές αντιλήψεις, σχέσεις και πρακτικές. Αυτή η διάσταση της πάλης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός σύγχρονου προγράμματος για τη κομμουνιστική απελευθέρωση και ενός αντίστοιχου κινήματος που θα σπάσει τα δεσμά και των έμφυλων διακρίσεων. Για μια νέα ποιότητα στις σχέσεις των ανθρώπων βασισμένη στην ισοτιμία, τον αλληλοσεβασμό, την αυτοδιάθεση του σώματος και συνολικά της ανθρώπινης προσωπικότητας. Για μια κοινωνία χειραφέτησης και ελευθερίας».

Οι οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ Μαγνησίας απαιτούν:
– να δοθούν εδώ και τώρα λεφτά για να ανοίξουν ξενώνες φιλοξενίας επιζωσών έμφυλης βίας.
– να ανοίξουν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό.
– να παρέχετε δημόσια δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική, νομική, ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη στα επιζώντα άτομα έμφυλης βίας.
-Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της αστυνομίας που όταν δεναδιαφορεί για καταγγελίες έμφυλης βίας δυσκολεύει τα θύματα να καταγγείλουν αυτά που έχουν βιώσει.
– να αναγνωριστεί νομικά ο όρος της γυναικοκτονίας”.