ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για Κουφοντίνα: Στη Δημοκρατία δε χωρά εκδικητικό σωφρονιστικό σύστημα

Τη θέση της για την ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας και δίψας, Δημήτρη Κουφοντίνα, αναπτύσσει η νεολαία Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει ότι δε μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργεί εκδικητικά ούτε επιτρέπεται σε κάποια κυβέρνηση να δρα εναντίον δικαιωμάτων κρατουμένων «που δεν είναι της αρεσκείας της».

«Ζητάμε να μην επανέλθει «άρρητα» η θανατική ποινή, να μη μοιάσουμε στη γείτονα Τουρκία, να νικήσει η Δημοκρατία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σήμερα στην 51η ημέρα απεργίας πείνας και δίψας με αίτημα του την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και κρατούνταν αρχικά, όπως ορίζει ο νόμος. Η κατάσταση της υγείας κρίνεται οριακή, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση του γιατρού του.

Μπροστά στην αδιαλλαξία και την εκδικητική στάση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα αιτήματα του κρατουμένου, χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες, συλλογικότητες, πανεπιστημιακοί, νομικοί καθώς και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος ζητούν το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου από το κράτος. 

Οι φωνές τους, οι φωνές μας έχουν φτάσει και ως την “πόρτα” της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από την οποία ζητείται η τοποθέτησή της ως πρώτης πολίτη μιας χώρας που βρίσκεται μπροστά στο τραγικό ενδεχόμενο να έχει τον πρώτο νεκρό απεργίας πείνας και τον πρώτο στην Ευρώπη μετά τον Μπόμπι Σάντς στην Ιρλανδία το 1981 επί Θάτσερ.

Ως αντίλογο, σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και υποβιβασμού του αιτήματος, προβάλλεται στοχευμένα ότι η στήριξη του αιτήματος Κουφοντίνα και ο αποτροπιασμός μας μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο θανάτου του, μας καθιστά αυτομάτως και θιασώτες των εγκλημάτων του, ενώ παράλληλα σε ένα αντιδημοκρατικό κρεσέντο υποστηρηκτικά σχόλια του αιτήματος του κρατουμένου σβήνονται από τα social media και δημοσιογράφοι αποκλείονται από αναρτήσεις ακόμη και για μια εβδομάδα.

Όχι! Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δικάστηκε και καταδικάστηκε ορθά για τη σωρεία κακουργημάτων που έχει διαπράξει ως βασικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν τόσο από την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και στη συλλογική δημοκρατική συνείδηση.

Στη Δημοκρατία δεν προβλέπεται και δεν χωράει ένα εκδικητικό σωφρονιστικό σύστημα. Κάθε κρατούμενος οφείλει να εκτίει την ποινή που του έχει επιβληθεί, με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ένα κράτος το οποίο θέλει να χαρακτηρίζεται Κράτος Δικαίου και σε ένα πολίτευμα που θέλει να λέγεται Δημοκρατία, οι κρατούμενοι, ακόμη και οι πιο ειδεχθείς εγκληματίες, έχουν τα δικαιώματα που τους ορίζει ο νόμος. Σε διαφορετική περίπτωση ας αναθεωρήσουμε σε τι πολίτευμα ζούμε.

Άλλωστε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ήδη οριστεί από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ το 1948, αλλά και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ψηφίστηκε το 2007 και η τήρηση και η προστασία τους είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει.

Το Κράτος Δικαίου δεν δύναται να εφαρμόζεται α λα καρτ. Ισχύει για όλους τους πολίτες, ελεύθερους και κρατούμενους ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις ή τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει. Σε μια Δημοκρατία όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαβίωσης και έκτισης της ποινής τους, όπως ορίζει η Δικαιοσύνη, έννοια σύμφυτη με τον ανθρωπισμό και την επιείκεια, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών.

Ζητάμε να ικανοποιηθεί το νόμιμο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα ώστε να σωθεί η ζωή του.

Ζητάμε καμιά Κυβέρνηση να μη δρά κατά το δοκούν εναντίον δικαιωμάτων κρατουμένων που δεν είναι της “αρεσκίας της”.

Ζητάμε να μην επανέλθει «άρρητα» η θανατική ποινή, να μην μοιάσουμε στη γείτονα Τουρκία, να νικήσει η Δημοκρατία.