ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολάου: Ο Κουφοντίνας δεν ήθελε να γυρίσει στον Κορυδαλλό

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου επανέλαβε τη θέση πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης
«ΟΔημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να γυρίσει στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς είναι φυλακή υποδίκων», υποστήριξε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Μάλιστα, η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης.

«Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης, κατοχυρώνεται το δικαίωμά του, γιατί κάνει απεργία πείνας;» διερωτήθηκε η κυρία Νικολάου ενώ επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θέση ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας «θα μπορούσε να έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή».

Σε κάθε περίπτωση, η Σοφία Νικολάου τόνισε ότι ο κρατούμενος παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από γιατρό και νοσοκόμο και διευκρίνισε ότι δεν σιτίζεται, αλλά υπάρχει διάταξη Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Λαμίας με την οποία αν χρειαστεί θα υπάρξει παρέμβαση από γιατρούς για να διασωθεί η ζωή του. Για την υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα σημείωσε ότι είναι σε σταθερή κατάσταση αυτή τη στιγμή και έχει επαφή με το περιβάλλον.

Επίσης, σημείωσε ότι «το 2015 ο Κουφοντίνας δεν ήθελε να γυρίσει στον Κορυδαλλό (…) Δεν μπορεί να γυρίσει, ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, όσοι βαρυποινίτες έχουν απομείνει θα φύγουν».

Κούρτοβικ: Λίγο πριν το κώμα ο Κουφοντίνας – Ψεύδεται η Νικολάου
«Είναι κρίμα να το πω, είναι ψέμα. Δεν μου έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις, μου έχουν κοινοποιηθεί χαρτιά που παραπέμπουν σε αποφάσεις. Ενα χαρτί με μία σφραγίδα. Πρόκειται για μία σφραγίδα. Δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε. Είναι εμπαιγμός δικός μου, του κρατούμενου. Είναι ντροπή αυτά που λένε» σημείωσε από την πλευρά της η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV. Η Ιωάννα Κούρτοβικ αναφερόμενη στα όσα διατείνεται η γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου που έλεγε ότι η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει όλα τα χαρτιά που χρειάζονται για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά επιμένει να κάνει απεργία πείνας. «Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα, βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου» είπε χαρακτηριστικά.

«Στις 28/12 κατατέθηκε αίτηση για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, ο νόμος το προβλέπει, που λέει ότι πρέπει να μεταχθεί στις φυλακές που ήταν, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Εχουμε απευθυνθεί όπου μπορούμε. Ο νόμος δεν μου δίνει το δικαίωμα να προσφύγω στο τοπικό αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών αν δεν έχω δύο απορρίψεις. Η πρώτη μας αίτηση δεν απαντήθηκε καθόλου. Αγνοήθηκε. Αγνοείται και η δεύτερη που απέστειλα ζητώντας να επανυποβληθεί το αίτημα, για να έχω δύο απορρίψεις και να προσφύγω στο τοπικό αρμόδιο δικαστήριο» τόνισε η κυρία Κούρτοβικ.

«Μητσοτάκης, Τσιάρας, Χρυσοχοΐδης, είπατε, ότι είναι αμετακίνητοι στη βούλησή τους. Ο Κουφοντίνας είναι λίγο πριν το κώμα. Η Πολιτεία εκβιάζει. Ποιος εκβιάζει ο δεσμώτης; Ο Κουφοντίνας ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι απόφαση πρωθυπουργού είπατε νωρίτερα, άρα ποιος δικαστής θα πάει ενάντια; Είναι πολιτική απόφαση και λύνεται με πολιτική απάντηση. Η πολιτεία πρέπει να διορθώσει την αδικία που έγινε με φωτογραφικό νόμο. Ο νόμος ήταν φωτογραφικός κι αντισυνταγματικός, τον έφτιαξαν ειδικά για τον Κουφοντίνα, το έλεγαν τότε και μέσα στη Βουλή ότι τον φτιάχνουν “για να φύγει επιτέλους από τις αγροτικές φυλακές ο Κουφοντίνας”. Παραβιάζουν ακόμα κι αυτόν τον νόμο τους, επί δύο μήνες δεν έχουν κοινοποιήσει τα έγγραφα.

Και ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας λένε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα. Η πολιτεία είναι εγκλωβισμένη Η χώρα μας έχει εκτεθεί διεθνώς. Στην Τουρκία έχουμε νεκρούς από απεργία πείνας, θα γίνουμε χειρότεροι και από την Τουρκία. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την προσφυγή, ούτε επικυρωμένες οι αποφάσεις ούτε έχουν το σκεπτικό.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκτισε την ποινή του επί 16 χρόνια στον Κορυδαλλό, αποσπάστηκε στις φυλακές τύπου Γ, επέστρεψε στον Κορυδαλλό, εκτίοντας από το 2015 έως το 2018. Τον Αύγουστο το 2015 πήγε στον Αυλώνα. Υπήρχε τμήμα φυλακών ενηλίκων. Μετά από 2-3 μέρες με παρέμβαση άγνωστων υψηλά ιστάμενων προσώπων για να φύγει και να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο νομικός κ. Β. Χειρδάρης ξεκαθάρισε ότι «είναι νόμιμο το αίτημα του Κουφοντίνα. Επρεπε να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Το ότι δεν προχωρά η μεταγωγή, δεν το αιτιολογεί η κυβέρνηση, λέει ότι λόγω κορονοϊού δεν τον μεταγάγει, αλλά δεν λέει ότι το κάνει προσωρινά και τον μεταγάγει σε σωφρονιστικό κατάστημα εκτός νομικού πλαισίου. Υπάρχει αντινομία».

ethnos.gr