ΕΛΛΑΔΑ

“Νοέμβρης” στη Θεσσαλονίκη: Έκτακτη σύσκεψη Κοντοζαμάνη με τους διοικητές των νοσοκομείων – “Ασφυξία” στην Αθήνα

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη καθώς οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία προβληματίζουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό εκτός ΜΕΘ καταγράφεται στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Νίκαιας» και «Θριάσιο».
Την ίδια στιγμή, αύξηση έως 16,5% καταγράφεται στον εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν κατά 13,2% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Επικράτειας και κατά 16,5% στα νοσοκομεία της Αττικής

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών ήταν 438 στην Επικράτεια, για να φτάσει στις 496. Στην Αττική, ήταν 175 και έφτασε στις 204. Οι αριθμοί, ωστόσο, έχουν μεγάλη διακύμανση, σημειώνοντας ημερήσιες διαφορές έως και πάνω από 25%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 διατηρήθηκαν πάνω από 550, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν το βράδυ της Δευτέρας σε 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες.

Σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι ένα βήμα πριν τον μαύρο Νοέμβρη καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, θα βρεθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στις 10:00, ο κ. Κοντοζαμάνης θα προεδρεύσει σύσκεψης με Διοικητές Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο».

Αυξημένα είναι τα ενεργά κρούσματα στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης την τελευταία εβδομάδα, συγκριτικά με την προηγούμενη, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, με λίγες εξαιρέσεις.

Δύο δήμοι, Καλαμαριάς και Λαγκαδά, κατέγραψαν μείωση κρουσμάτων. Μικρή μεν, αλλά μείωση. Οι υπόλοιποι δήμοι εμφανίζουν από μικρή έως μεγάλη αύξηση.

«Καθημερινότητα οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»
Περί τις 50 εισαγωγές περιστατικών covid-19 έγιναν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» μιάμιση ώρα πριν την ολοκλήρωση της εφημερίας, ενώ 10 είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, 40 υγειονομικοί στο εν λόγω νοσοκομείο νοσούν από κοροναϊό, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που είχαν εμβολιαστεί.

«Βγαίνουμε πάλι από μια δύσκολη εφημερία. Πέντε είναι τα κενά κρεβάτια που θα γεμίσουν και αυτά» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η παθολόγος στη μονάδα covid του νοσοκομείου, Γεωργία Φίλιππα.
Ακόμα, η γιατρός έκανε λόγο ότι οι σημερινές εισαγωγές ήταν λιγότερες από χθες, ενώ χαρακτήρισε «καθημερινότητα» το φαινόμενο να υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Επιπλέον, τάχθηκε κατά στο να μετατραπεί το «Γεννηματάς» σε νοσοκομείο covid ή «νοσοκομείο μιας νόσου», όπως το αποκάλεσε η ίδια.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ενώ κατήγγειλε ότι οι ασθενείς μετά από 1-2 μέρες νοσηλείας τους στο νοσοκομείο που εργάζεται μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές.

«Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς γίνονται φάκελοι και μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Έρχονται οι ασθενείς, εισάγονται στα non covid του Γεννηματάς, μένουν 1-2 μέρες, και υπάρχει μια πρεμούρα, να μετακινηθούν σε νοσοκομείο ιδιωτικό, για να μπορούν να αδειάσουν τα κρεβάτια για να υποδεχθούμε κόσμο στην επόμενη βάρδια».